Consilier american pentru securitate: A sosit timpul să discutăm dur cu Rusia în privinţa Siriei
alte articole
McMaster a declarat duminică la ABC News că sprijinul rus pentru guvernul Assad a prelungit războiul civil sirian ce durează de şase ani, provocând o criză care afectează Irakul şi alte state regionale şi europene.
“Aşadar, sprijinul Rusiei pentru acest tip de regim odios, care este implicat în conflict, este un lucru care trebuie analizat, la fel precum acţiunile subversive ale Rusiei în Europa”, a precizat McMaster. “Prin urmare, cred că a sosit momentul, acum, să avem discuţii dure cu Rusia”.
Comentariile au avut loc după ce armata americană a lansat în 7 aprilie 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, ca reacţie la ceea ce unele naţiuni occidentale susţin că ar fi fost un atac chimic desfăşurat de guvernul Assad asupra unui oraş controlat de rebeli. În atac au murit peste 80 de persoane, inclusiv zeci de copii şi femei.
Siria şi aliatul său Rusia neagă faptul că guvernul Assad a fost în spatele presupusului atac cu arme chimice.
McMaster a vorbit la ABC News din Afganistan, unde s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali.
Vizita în Kabul a avut loc după ce armata americană a lansat în 13 aprilie cea mai puternică bombă non-nucleară folosită vreodată în lupta asupra unui presupus centru de comandă al grupului jihadist Statul Islamic, în provincia estică afgană Nangarhar. Atacul s-a soldat cu moartea a cel puţin 94 de persoane.
McMaster s-a întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu alţi înalţi oficiali afgani pentru a discuta despre securitate, lupta împotriva terorismului şi relaţiile bilaterale ale SUA cu Afganistan, potrivit biroului prezidenţial afgan.
Shah Hussain Murtazawi, purtător de cuvânt al preşedintelui afgan, a declarat duminică pentru Radio Free Afghanistan că McMaster şi Ghani “au convenit că terorismul este o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune şi în lume”.
Guvernul afgan îi consideră atât pe militanţii Statului Islamic, cât şi pe luptătorii talibani drept terorişti.
Forţele conduse de SUA se luptă cu talibanii de când i-au alungat pe aceştia şi pe aliaţii lor Al-Qaeda de la putere, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
Numărul trupelor americane a scăzut de la 100.000 la aproximativ 8.400 de la retragerea celei mai mari părţi a forţelor NATO din această ţară în 2014.
Principalul comandant al forţelor americane din Afganistan a declarat recent că are nevoie de câteva mii de soldaţi străini pentru a depăşi impasul în care se află în războiul cu talibanii şi diverse alte grupuri rebele.