SUA reduce abrupt operaţiunile aeriene în Siria

Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)

Numărul de operaţiuni efectuate de aviaţia SUA în Siria, împotriva Statului Islamic, a fost redus dramatic în ultimele zile, conform unui raport al New York Times.

În ciuda promisiunilor lui Donald Trump de a lupta împotriva teroriştilor SI, aparent, motivul este că generalii americani care comandă operaţiunile încearcă să examineze modul în care regimul Assad şi forţele ruseşti din zonă răspund la atacul de săptămâna trecută împotriva unei baze aeriene siriene.

În urma raidului american, Rusia a anunţat că va tăia comunicaţiile legate de coordonarea între cele două forţe operaţionale aflate în teren în Siria. Protocolul fusese instaurat imediat după implicarea Kremlinului în războiul civil din Siria, din cauza unei mari probabilităţi ca cele două supraputeri militare să îşi bombardeze efectivele una alteia.

Până în prezent, conform oficialilor americani. Rusia nu pare să răspundă în vreun fel atacului SUA. Dar surse din Departamentul Apărării au declarat, în condiţii de anonimat, că generalii americani au redus numărul operaţiunilor pentru a cântări răspunsul pe care îl va da regimul Assad şi forţele ruseşti din zonă.