Conflictul din Ucraina: Copii soldaţi au fost implicaţi în lupte
alte articole
Atât posturile de televiziune ruse cât şi cele ucrainene au prezentat poveşti despre băieţi minori care s-au pregătit în mijlocul luptelor armate, ridicând semne de întrebare în legătură cu direcţia pe care o va lua acest conflict din estul Ucrainei.
Este o situaţie care îngrijorează în particular UNICEF, agenţia ONU pentru copii, care investighează “dovezile neconcludente privind recrutarea copiiilor şi implicarea lor directă în luptă.”
Luptele, care au izbucnit în aprilie, au luat vieţile a peste 4.300 de oameni şi au rănit alţi peste 10.000.
“Grupurile armate nu ar trebui, sub nicio formă, să recruteze sau să folosească în ostilităţi copii sub vârsta de 18 ani”, a declarat Giovanna Barbers, reprezentantă a agenţiei în Ucraina.
La începutul lunii noiembrie, televiziunea rusă de stat a difuzat un raport despre doi soldaţi minori care au servit alături de separatişti în fortăreaţa rebelă Doneţk. Ambii se numesc Andrei şi fac parte dintr-una dintre cele mai cunoscute unităţi rebele, batalionul Vostok. Aşa cum se obişnuieşte în rândul luptătorilor din Ucraina, cei doi au propriile nume războinice – Royce şi Stark.
Royce conduce o echipă de aprovizionare, în timp ce Stark este responsabil cu un depozit de muniţii, a susţinut Rossiya 1. “Stark îşi lasă Kalaşnikovul în urmă doar când este în permisie”, a adăugat postul TV.
Pregătire pe câmpul de luptă
Rossyia 1 nu a specificat vârsta exactă a băieţilor, dar într-un interviu transmis la postul de televiziune finlandez YEL în acest an, Royce a declarat că avea 15 ani. El era flancat de doi băieţi care purtau cagule, iar unul dintre ei a susţinut că avea 17 ani.
Royce a declarat la YLE că el învaţă recruţii cum să manevreze armele şi să se deplaseze pe câmpul de luptă. “Îi privesc pe ucenicii mei ca şi cum ar fi copii”, a spus el.
Un luptător de la o altă unitate rebelă, condusă de un rus poreclit Motorola, a declarat că în zona conflictelor sunt copii a căror vârstă ajunge chiar şi la 16 ani, conform ziarului ucrainean Segodnia. Rebelul, care nu şi-a spus numele, a declarat ziarului că acei copii sunt în mod normal trimişi în tabere de pregătire şi sunt ţinuţi în spatele liniei frontului.
Conform definiţiei ONU, un copil soldat este “orice persoană sub 18 ani care este sau a fost recrutat sau folosit de o forţă armată sau un grup armat sub orice formă”, precum luptători, bucătari, hamali sau spioni. Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului interzice recrutarea de soldaţi cu vârste de sub 15 ani.
“Prezentaţi ca eroi”
Mass media ucraineană a fost revoltată de tonul laudativ al rapoartelor ruseşti. “Copiii care sunt recrutaţi de militanţi şi sunt acum pregătiţi să ucidă ucraineni în regiunea Doneţk sunt prezentaţi ca eroi de televiziunea rusă”, a declarat popularul canal de televiziune 1 plus 1.
Dar alte canale TV ucrainene au prezentat, la rândul lor, un copil soldat pro-Kiev, fără să se întrebe dacă era corect ca el să fie implicat în conflict.
Rapoartele lor au descris povestea unui băiat de 17 ani care a petrecut două luni în zona de conflict. Timp de o săptămână, el a fost inginer combatant la Savur Mohila, scena unor lupte extrem de dure, a susţinut un raport. În cele din urmă, copilul a fost rănit şi dus la un spital din centrul Ucrainei.
Vorbind din spital, el a spus postului de televiziune 5 Knala că a minţit în legătură cu vârsta sa pentru a se înrola într-un batalion de voluntari. Dar comandantul său părea să fi fost conştient de vârsta băiatului.
“Întotdeauna a încercat să fie în faţă încât trebuia să fie ţinut cu forţa pentru a rămâne în spate. Aici nu vârsta contează ci cât de pregătiţi sunt ei ca să lupte pentru ţara lor”, a declarat comandatul băiatului pentru Ukraina TV, chipul său fiind acoperit de o cagulă.
De asemenea, au existat unele rapoarte în mass media pro-Kiev care au susţinut că separatiştii au încurajat copii în vârstă de cel puţin 14 ani să spioneze trupele ucrainene. Mai mult, în zonele ocupate, separatiştii vizitează şcoli pentru a susţine ceea ce ei numesc “lecţii de educaţie patriotică.”
Totuşi, există şi sceptici în legătură cu validitatea rapoartelor privind implicarea copiilor soldaţi în conflict. Un rezident din Doneţk, care a susţinut că a locuit lângă o bază separatistă, a declarat ziarului Segodnia că el nu a văzut niciodată copii acolo, adăugând că militanţilor le place să susţină că alături de ei luptă şi copii pentru că asta îi face să arate mai “şmecheri.”
Rapoartele media mai susţin că implicarea copiilor în conflict nu este în niciun caz un fenomen răspândit, deşi deloc de neglijat.