Concertul din PMAN ”Eliberarea”, marcat de un protest anti-Dodon

În opinia protestatarilor Operaţiunea "Iaşi-Chişinău" din 24 august 1944 ar fi un fals sovietic, deoarece la 23 august România a anunţat că nu va mai opune rezistenţă.
Ştefan Sârbu
25.08.2017

În timp ce joi seara majoritatea celor prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău (PMAN) ascultau concertul fastuos organizat de Igor Dodon, câteva persoane au protestat împotriva deciziei şefului statului de a sărbători şi a califica evenimentul istoric Operaţiunea Iaşi-Chişinău drept ”eliberare”.

Lângă Arcul de Triumf activişti civici înarmaţi cu vuvuzele şi megafoane au scandat lozinci anti-Dodon menţionând că aceasta ar fi o zi de doliu şi nu una de sărbătoare. Notabil este faptul că unii protestatari au venit la eveniment, purtând cu ei drapelul României.

”Operaţiunea "Iaşi-Chişinău" din 24 august 1944 este un fals sovietic, cum au mai fost multe altele. România, la 23 august a anunţat că nu va mai opune rezistenţă. Lupta "eroică" a ostaşilor ruşi e un fals”, au remarcat organizatorii protestului.

Concertul din centrul Chişinăului văzut de mai multe personalităţi ca fiind o sfidare a adevărului istoric şi a bunului-simţ a început cu întârziere, iar în tot acest timp a răsunat muzică sovietică. Pe scenă au evoluat Orchestra Prezidenţială, Corul arhieresc de la Mănăstirea Curchi, iar invitatul special al serii a fost artistul rus Grigorii Leps.

În context, istoricul Gheorghe Cojocaru a declarat pentru radio Europa Liberă că Igor Dodon ar fi pus la cale o anomalie socială, prin care încearcă reinventarea vechilor practici de glorificare a trecutului sovietic.

În opinia istoricului Octavian Tăcu, lipsa reacţiei oficiale a autorităţilor democrate de la Chişinău în raport cu acţiunile sfidătoare ale şefului statului din ultimul timp denotă complicitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor