Complexul Energetic Oltenia va fi funcţional în luna mai, cu sediul la Turceni

Epoch Times România
22.03.2012

Noul complex energetic Oltenia, care va cuprinde actualele complexuri Turceni, Craiova şi Rovinari, precum şi Societatea Naţională a Lignitului Otenia, va fi funcţional începând din luna mai a acestui an şi va avea sediul la Turceni, a anunţat joi Ministerul Economiei.

Miercuri, Consiliile de Administraţie ale celor patru companii care vor forma CE Oltenia au votat miercuri înfiinţarea noii companii.

"Prin această aprobare, în consens cu poziţia tuturor factorilor responsabili (Guvernul României, Consiliul Concurenţei, acţionariat, organizaţii sindicaleetc) şi în conformitate cu prevederile legale, Consiliile de Administraţie ale societăţilor implicate asigură înfiinţarea şi funcţionarea S.C.Complexul Energetic Oltenia S.A. începand din luna mai 2012", potrivit unui comunicat al ministerului.

"Ţinând cont de aspectele legate de funcţionarea operativă dar şi de optimizarea activităţii de coordonare şi conducere administrativă, sediul S.C.Complexul Energetic Oltenia S.A. va fi în judetul Gorj, în cadrul actualului Complex Energetic Turceni", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii ministerului spun că înfiinţarea noii societăţi va contribui la consolidarea securităţii energetice a României şi creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor finali; dezvoltarea durabilă atât la nivel naţional dar şi la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia; susţinerea lucrărilor de investiţii aflate în derulare în cadrul societăţilor componente, care sunt de circa un miliard de euro, din care 500 de milioane de investiţii de mediu şi 300 de milioane de euro investiţii necesare în activitatea minieră.

Totodată, comunicatul ministerului mai aminteşte şi intenţia de realizare, pe termen mediu, a unor noi capacităţi de producere a energiei pe bază de lignit, care să utilizeze cele mai avansate tehnologii disponibile.

Noua companie va grupa circa 30% din piaţa de producere a energiei şi aproape toate rezervele de lignit. După Hidroelectrica, CE Oltenia va fi al doilea mare producător de energie din ţară.

Din planul Ministerului Economiei face parte şi înfiinţarea unui alt complex energetic, în Hunedoara, care să cuprindă cele patru mine viabile de huilă dn Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI, ministerul va scoate la vânzare pachetele majoritare de acţiuni la cele două noi complexuri energetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor