Companie maritimă norvegiană respinge acuzaţia Moscovei că ar fi refuzat să ajute o navă rusă ce se scufunda
O companie de transport maritim norvegiană a respins vineri acuzaţia lui Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit căreia ar fi refuzat să salveze marinarii de pe un cargo rusesc care se scufunda în Marea Mediterană.
La începutul zilei de vineri, Medvedev a acuzat nava Oslo Carrier 3, sub pavilion norvegian, că nu a venit în ajutorul marinarilor aflaţi la bordul cargobotului Ursa Major, care efectuează misiuni pentru divizia de construcţii militare a Ministerului rus al Apărării, potrivit Reuters.
Ursa Major a avut probleme luni şi apoi s-a scufundat între Spania şi Algeria, 14 dintre cei 16 membri ai echipajului urcând într-o barcă de salvare.
Trei explozii au sfâşiat nava, rupând coca într-un "act de terorism", a declarat miercuri proprietarul navei, Oboronlogistika, pentru agenţia de presă de stat RIA.
Serviciul spaniol de salvare maritimă a declarat marţi că a primit un semnal de urgenţă de la Ursa Major luni şi că două nave şi un elicopter au fost trimise la faţa locului.
Medvedev a acuzat nava Oslo Carrier 3 că a refuzat să ajute atunci când nava se scufunda.
"O navă sub pavilion norvegian, Oslo Carrier 3, a refuzat să ia la bord marinari ruşi aflaţi în dificultate de pe Ursa Major în timp ce aceasta se scufunda în Marea Mediterană. Ce mai este de explicat? Asta nu poate fi iertat!", a scris Medvedev pe canalul său oficial de Telegram.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a intervenit, de asemenea, spunând: "Dacă într-adevăr nu a fost acordată asistenţă celor aflaţi în pericol pe mare, acest lucru a fost contrar tuturor legilor maritime şi a fost un caz revoltător care merită condamnarea totală".
Însă Bulkship Management AS, cu sediul în Oslo, care include nava Oslo Carrier 3 în flota sa, a respins acuzaţia lui Medvedev şi a declarat că a acordat asistenţă.
"MRCC (Centrul spaniol de coordonare a salvării maritime) a ordonat comandantului să nu ia la bord echipajul navei aflate în pericol, deoarece barca lor de salvare era pe drum", a spus acesta într-o declaraţie vineri.
"Între timp, barca de salvare a fost fixată lângă nava noastră până la sosirea bărcii de salvare. Vremea era bună, niciunul dintre membrii echipajului din barca de salvare nu a fost rănit şi nu a existat niciun pericol iminent pentru ei".
Aceasta a publicat două fotografii ale bărcii de salvare alături de Oslo Carrier 3 în ceea ce păreau a fi ape liniştite şi o navă spaniolă remorcând-o ulterior.
Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin, a catalogat presupusul comportament al navei norvegiene drept parte a unui model mai larg de acţiuni antiruseşti din Europa, pe care a declarat că Moscova ar trebui să le pedepsească "prin toate mijloacele disponibile", inclusiv cele hibride.
Autorităţile finlandeze au confiscat joi o navă care transporta petrol rusesc în Marea Baltică, fiind suspectată că a deteriorat un cablu electric submarin care leagă Finlanda şi Estonia cu o zi mai devreme şi că, de asemenea, a deteriorat sau rupt patru cabluri submarine pentru internet.
"Investigăm un sabotaj grav", a declarat Robin Lardot, directorul Biroului naţional finlandez de investigaţii.