Comisia Juridică a avizat pozitiv numirea lui Mihai Poalelungi la funcţia de preşedinte al CSJ

Tatiana Chiriac
12.02.2012

Comisia Juridică a Parlamentului a dat aviz favorabil pentru numirea lui Mihai Poalelungi în funcţia de judecător şi preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Reducerea numărului de magistraţi ai CSJ se numără printre schimbările pe care Mihai Poalelungi promite să le facă, în cazul în care va fi confirmat şi de Parlament pentru această funcţie.

Mihai Poalelungi fost judecător al Moldovei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a promis şi în faţa deputaţilor că va veni cu modificări majore în activitatea Curţii Supreme de Justiţie. În special, el vrea să majoreze salariile tuturor angajaţilor CSJ, inclusiv ale judecătorilor. De asemenea, Poalelungi doreşte să reducă volumul de lucru al magistraţilor, dar şi numărul acestora.

"Mai radical aş vedea micşorarea numărului de judecători la Curtea Supremă şi mărirea numărului de referenţi ai judecătorilor. Nu este necesar ca sutele astea de oameni să vină să stea toată ziua la Curtea Supremă pentru a examina cauzele", a precizat Poalelungi.

"Singura chestiune este să vă încurajăm ideile pe care le auzim. Sunt foarte bune, să reuşiţi să le implementaţi", a concretizat deputatul PD, Adrian Candu.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, susţine că noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie este unul dintre cei mai buni judecători. Potrivit ministrului, autoritatea lui Mihai Poalelungi va schimba situaţia din CSJ.

"Domnul Mihai Poalelungi este unul dintre cei mai competenţi judecători pe care i-am cunoscut vreodată. Alegerea lui în funcţia de preşedinte sper să fie un avantaj în gestiunea CSJ", a declarat Efrim.

Amintim că pe 7 februarie, Mihai Poalelungi a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie de către 10 din cei 11 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Funcţia a rămas vacantă din martie anul trecut, după expirarea mandatului lui Ion Muruianu.

Potrivit Constituţiei, preşedintele, vicepreşedinţii şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi de Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor