Comisia Europeană: România decide dacă merge mai departe cu acordul preventiv
alte articole
România a hotărât să aplice pentru un program preventiv şi, de asemenea, România decide dacă merge mai departe cu acest acord, a declarat marţi Simon O'Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn, conform Agerpres.
'A fost decizia României de a aplica pentru un program de tip preventiv şi România este cea care va decide dacă doreşte să meargă mai departe cu programul agreat. Orice decizie ar lua România, este esenţial ca ţara să meargă mai departe cu implementarea recomandărilor emise de Consiliul Uniunii Europene în iulie. Acestea includ măsuri fiscale menite să atingă ţintele de deficit bugetar agreate şi reforme structurale ample pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă a României şi pentru a îmbunătăţi potenţialul de creştere', a susţinut Simon O'Connor.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a informat marţi că monitorizează evoluţiile care au loc în România şi aşteaptă ca autorităţile să se decidă dacă doresc să modifice politicile de care este nevoie pentru asigurarea ţintei de deficit stabilite, se menţionează într-o declaraţie a reprezentaţilor FMI, transmisă marţi Agerpres, ca urmare a faptului că preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze memorandumul cu instituţiile financiare internaţionale.
'În timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autorităţile române privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By încheiat de România cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB în 2014. Suntem conştienţi de dezacordul dintre preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul României privind măsurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv. Echipa FMI monitorizează evoluţiile şi aşteaptă o decizie a autorităţilor dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ţinta de deficit stabilită, înainte de a supune spre examinare pachetul de măsuri conducerii FMI', se arată în document.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că s-a hotărât să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
"Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la obligaţiile pe care şi le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva şanselor de relansare a economiei", a explicat preşedintele.