Comisia Europeană introduce criterii mai dure pentru decontarea banilor alocaţi PNRR-urilor

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis (Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană a anunţat că va introduce criterii mai dure pentru decontarea banilor alocaţi planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă decât cele din programele operaţionale. Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, Valdis Dombrovskis, a atenţionat că Bruxelles-ul este gata să suspende plăţile dacă există semne că un guvern naţional nu se ocupă de reformele de îmbunătăţire a competitivităţii sau că nu direcţionează banii spre investiţiile la care se angajează, relatează Digi24.

“Sistemul pus în aplicare este unul robust, care va garanta utilizarea corectă a acestor finanţări”, a declarat Valdis Dombrovskis.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană vrea să se asigure că cele 750 de miliarde de euro sunt cheltuite corect având în vedere volumele fără precedent de împrumuturi ale UE pe pieţele de capital.

Dombrovskis a mai susţinut că Parchetul European ar putea juca un rol important în supravegherea acestor fonduri. există îngrijorări legate de corupţia şi respectarea regulilor statului de drept în unele ţări UE, iar aceste fonduri, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, ar putea fi o tentaţie şi mai mare pentru fraude.

Totodată, liderul UE a precizat că, din dialogurile pe care Comisia le-a avut cu guvernele statelor europene, s-a observat că “nu s-a acordat suficientă atenţie reformelor şi că sugestiile specifice fiecărei ţări nu sunt de obicei abordate într-o măsură acceptabilă”, potrivit Financial Times.

“Dacă nu sunt făcute reforme sau dacă banii nu sunt direcţionaţi către proiecte, indiferent de scop, atunci vom opri finanţarea. Plăţile în numerar sunt imediat legate de progresele în reforme şi investiţii”, a mai transmis Dombrovskis.

În ceea ce priveşte România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost adoptat, miercuri seară, în coaliţia de guvernare, îşi păstrează toate proiectele dar valoarea este mai mică, de 29 de miliarde de euro. Proiectul urmează să fie depus la Comisia Europeană luna viitoare. Premierul şi ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles pentru a negocia proiectele, in 10 mai. Cristian Ghinea, ministrul investitiilor si proiectelor Europene, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns de la proiecte de 40 de miliarde de euro la 29 de miliarde, cât este alocarea UE pentru România.

“Sunt 350 de linii de investiţie în PNRR, în cele mai multe cazuri a fost vorba despre o reducere a sumelor, pentru că au fost cazuri în care nu am avut o fundamentare foarte bună a costurilor. După ce am discutatt cu Comisia Europeană, am redus din ele, nu e nimic dramatic. M-aş abţine de la a da detalii, pentru că sunt negocieri în curs. În orice negociere ai o tactică pe care, dacă o dezvălui, e previzibilă apoi. A fost o discuţie cu preşedintele şi coaliţia. Sunt mai multe puncte în care există diferenţe de opinii între noi şi Comisia Europeană. A fost tevatura opoziţiei şi am venit cu explicaţii. Negocierile fiind în curs, eu zic să avem răbdare să le terminăm şi să ieşim al sfârşitul lunii mai cu detalii şi ce agreăm cu Comisia.

“Am avut 2 dezbateri în Parlament. Suntem în plin absurd. Au fost 13 dezbateri publice, au participat mii de oameni, au fost două discuţii în Parlament şi PSD spune că nu e dezbatere. Problema PSD e că, neavând ce să reproşeze pe fond - că ce să reproşezi, că vrem să dăm bani pentru autostrăzi? Da, vrem şi ne batem cu Comisia Europeană. Vrem bani pentru spitale, da, 2 miliarde - şi vom face asta. Vrem să dăm bani pentru şcoli, pentru păduri. Neavând ce să reproşeze pe fond, PSD se leagă de nu ne-am legat şireturile în ordinea care trebuie. Am făcut consultări extinse ca niciodată în România pe fonduri europene”, a declarat Ghinea.