Trezoreria italiană intervine pe piaţă a treia oară de la crash-ul pieţei din luna mai
alte articole
Preţurile obligaţiunilor italiene au crescut luni, după ce Trezoreria italiană a anunţat vineri că a intervenit pe piaţă cu încă o operaţiune de răscumpărare a datoriilor ca urmare a unui declin puternic al pieţei vineri.
Nevrând să aştepte generozitatea Băncii Centrale Europe (BCE), la sfârşitul săptămânii trecute, guvernul italian a cumpărat aproape 1 miliard de euro din datoria sa pe scurtă durată, pe fondul preocupărilor referitoare la o altă înrăutăţirire a relaţiilor cu Bruxelles-ul după ce coaliţia populistă a ţării a lansat negocieri asupra bugetului său de debut, determinând un sell-off (o vânzare a activelor la un preţ scăzut - n.r).
Aceasta a fost cea de-a treia intervenţie a trezoreriei - şi cea mai mare până în prezent - pe pieţele obligaţiunilor, după ce coaliţia a preluat puterea la sfârşitul lunii mai, eveniment care a uimit investitorii şi a dus la o scădere record a pieţelor obligaţiunilor italiene şi la o scădere a activelor cu risc italian.
Intervenţia a susţinut randamentele obligaţiunilor italiene pe 2 ani, care au scăzut la 0,92% în tranzacţiile de luni, după ce au crescut vineri cu 1,35%. Datoria pe termen mai lung a înregistrat de asemenea scăderea presiunii de vânzare, randamentul 10Y al hârtiei italiene a scăzut la 2,9%, de la 3,1% în ziua de vineri.
Potrivit statisticilor, Trezoreria italiană a intervenit în fiecare sell-off recent, pentru a evita alte pierderi.
Intervenţiile evidenţiază caracterul fragil al structurii pieţei obligaţiunilor italiene, notează FT.
Pe parcursul vânzărilor din luna mai, numeroase fonduri speculative (hedge funds) au suferit pierderi dramatice. Această vânzare forţată a agravat scăderea preţurilor, împreună cu o lichiditate foarte mică, "o dinamică despre care investitorii experimentaţi au spus că a avut loc din nou în timpul vânzărilor de săptămâna trecută".
Unii au speculat că trezoreria italiană a intrat pe piaţă pentru a acţiona ca un cumpărător în încercarea de a uşura criza de lichiditate şi se pare că au avut dreptate.
Justificându-şi intervenţia pe piaţă, Trezoreria a declarat pur şi simplu că foloseşte bani în numerar, însă, în realitate, a devenit în ultimă instanţă cumpărător, împiedicând o deteriorare a pieţei obligaţiunilor italiene. Şi odată cu reducerea QE a BCE şi terminarea acesteia în mai puţin de 5 luni, este probabil ca volatilitatea obligaţiunilor italiene să se înrăutăţească.