Comisia Europeană a propus corecţii de 25% pe mai multe axe din programele presuspendate

Epoch Times România
15.11.2012

Guvernul a primit din partea MAEur corecţiile financiare cerute de Comisia Europeană pentru cele patru programe presuspendate şi pentru POS Mediu, cele mai mari corecţii fiind de 25%.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Guvernului o notă referitoare la măsurile necesare pentru reluarea plăţilor în cadrul programelor operaţionale presuspendate. În notă sunt trecuţi în revistă paşii care trebuie urmaţi pentru reluarea plăţilor şi anume: implementarea măsurilor cu caracter general şi a celor specifice, corespunzător recomandărilor din scrisorile Comisiei, evaluarea pozitivă a Autorităţii de Audit asupra rezultatelor implementării acestor măsuri şi transmiterea către CE a confirmării funcţionării sistemului de management şi control, pecum şi soluţionarea problematicii corecţiilor propuse de Comisie.

Astfel, pentru Programul Operaţional Regional, Axele prioritare 1, 3 şi 5, CE a propus o rată de corecţie de 10% aplicată contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansată înainte de octombrie 2011.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, pe Axa prioritară 2 rata de corecţie propusă este de 10% aplicată contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansată înainte de octombrie 2011, pe Axa prioritară 3 – o rată forfetară de 25% din valoarea contractelor, iar pe Axa prioritară 4 – o corecţie forfetară de 5%.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Transport, propunerea CE vizează un procent corectiv de 25%, aplicat pentru contractele de achiziţie publică lansate înainte de octombrie 2011, pentru contractele de achiziţie publică gestionate de CNADNR, finanţate din Axa prioritară 1 şi de CN-CFR, finanţate din toate Axele.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, corecţia financiară propusă este de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii şi de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu - care a scăpat de presuspendare după misiunile de audit ale CE - s-a propus totuşi o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror achiziţie publică a fost lansată înainte de octombrie 2011.

Totodată, Guvernul a primit din partea Ministerului Afacerilor Europene o Notă pe tema îndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante în contextul pregătirii documentelor de programare a fondurilor europene alocate României în perioada 2014-2020. Astfel, pentru a putea beneficia de alocare de fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, România trebuie să prezinte strategii sau documente strategice sectoriale amănunţite asupra obiectivelor pe care le urmăreşte.

Potrivit Notei, îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante trebuie realizată până cel târziu la 31 decembrie 2016.

Neîndeplinirea poate determina Comisia Europeană să suspende integral sau parţial plăţile intermediare, astfel că Nota atrage atenţia asupra faptului că toate instituţiile implicate trebuie să elaboreze planurile de acţiune pentru implementarea condiţionalităţilor ex-ante care vor fi prezentate Guvernului spre aprobare cel mai târziu până la mijlocul lunii ianuarie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor