Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis că Victor Ponta a plagiat. Urmează decizia Consiliului Naţional de Etică
alte articole
UPDATE
După ce Comisia de etică a Universităţii Bucureşti a votat ieri în unanimitate verdictul privind teza de doctorat a lui Victor Ponta - şi anume că lucrarea "Curtea Penală Internaţională" este un plagiat, Consiliul Naţional de Etică (CNE) din subordinea Ministerului Educaţiei, adică a Guvernului, ar trebui şi ea să tragă astăzi o concluzie referitoare la opera premierului.
Gabriela Catană, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Etică, a precizat că analizarea lucrării premierului se află pe ordinea de zi şi a mai spus că nu poate face deocamdată publice numele celor trei specialişti din Comisia de Etică.
"Sunt doi de la Bucureşti, dar nu de la Universitate, şi unul de la Cluj Napoca", a precizat Gabriela Catană.
Ea a mai spus că numele celor trei vor fi făcute publice doar la finalul şedinţei, după finalizarea raportului.
***
Comisia de Etică a votat pentru plagiat în unanimitate
Lucrarea de doctorat a premierului reprezintă un plagiat, au stabilit marţi membrii Comisiei de Etică, întrunită special, relevă evz.ro.
Sursele citate susţin chiar că votul pentru acest verdict a fost dat în unanimitate, iar decizia urmează să fie validată miercuri, în cadrul Senatului Universităţii Bucureşti.
Victor Ponta: Să se hotărască între ei!
Premierul Victor Ponta a precizat marţi ca singura Comisie care poate spune dacă lucrarea lui reprezintă un plagiat este cea a Ministerului Educaţiei. El le-a cerut celor care se ocupă de acest caz "să se mai hotărască între ei" că "nici el nu mai ştie ce a făcut", relevă realitatea.net.
"Eu am fost la Comisia de Etică legală, a Ministerului Educaţiei, este singura Comisie care m-a convocat vreodată, am văzut raportul acesteia din care rezultă că nu am plagiat. Să se mai hotărască între ei că nu mai ştiu nici eu ce am făcut", a declarat premierul la Chişinău, întrebat de deciziile contradictorii privind teza lui de doctorat.
Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică (CNE) decisese luni seară că teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta nu este plagiat şi că respectă cerinţele academice din acea perioadă.
Consiliul Naţional de Etică nu poate retrage titluri, ci poate da doar amenzi administrative şi, eventual, îi poate cere Universităţii să-l demită pe Victor Ponta din funcţia de conferenţiar la Universitatea particulară Româno-Americană.
Totuşi, nu se ştie cum s-a pronunţat acest verdict, după ce acest Consiliu Naţional a avut doar două şedinţe şi a anunţat că teza premierului nu este o urgenţă. De asemenea, Consiliul a rămas fără trei membri, în frunte cu preşedintele său, care şi-au dat demisia.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor a stabilit acum trei săptămâni că lucrarea este un plagiat şi i-a propus ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor al lui Ponta, însă ministrul de atunci a refuzat.
A treia instituţie, Universitatea din Bucureşti, are dreptul prin lege să anuleze o diplomă, pentru că are autonomie universitară. Diploma lui Victor Ponta a fost eliberată de Universitate, nu de Ministerul Educaţiei, fiind semnată de rector, nu de ministru.
Aşadar, rectorul poate anula diploma, cu avizul senatului universitar, pe baza hotărârii Comisiei de Etică, iar Universitatea din Bucureşti va anunţa zilele acestea dacă premierul a plagiat sau nu.