Comisarul european Maria Damanaki: CE va da un răspuns României până la sfârşitul lui aprilie în privinţa deblocării plăţilor în POP

Maria Damanaki, Comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, a precizat joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, că până la finalul lunii aprilie, CE va da un răspuns solicitării României de deblocare a plaţilor in Programul Operaţional de Pescuit (POP).
Epoch Times România
29.03.2012

Maria Damanaki, Comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, a precizat joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, că până la finalul lunii aprilie, CE va da un răspuns solicitării României de deblocare a plaţilor in Programul Operaţional de Pescuit (POP).

Plăţile pentru acest program au fost suspendate în 17 ianuarie.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, s-a întâlnit joi cu comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki, temele de discuţie vizând priorităţile viitoarei politici integrate în domeniul pescuitului, 2014-2020 şi măsurile de conservare a resursei acvatice vii din Marea Neagră.

Totodată, s-au dezbătut aspecte privind acţiunile întreprinse pentru ridicarea întreruperii temporare a plăţilor din fonduri europene pe pescuit, dar şi gestionarea politicii actuale de pescuit si acvacultură.

Cei doi oficiali au discutat inclusiv menţinerea unui buget atractiv pentru pescuit, astfel încât să fie susţinută financiar reforma politicii de pescuit. Se are în vedere alocarea fondurilor pe necesitaţi, astfel încât rata absorbţiei fondurilor europene să crească.

Comisarul Damanaki a atras atenţia că prioritari pentru România sunt doi factori, respectiv pescuitul costier de mici dimensiuni şi încurajarea acvaculturii. Orientările bugetare vizează ca pescuitul costier să primească finanţare de până la 75% din fonduri europene. În următorul exerciţiu de programare, 2014-2020, se vor aloca fonduri pentru pescuitul la Marea Neagră.

Ministrul Stelian Fuia a asigurat-o Maria Damanaki de suportul României pentru noua Politica Europeană de Pescuit. Ministrul a solicitat ca şi acvacultura în ape dulci să fie o prioritate în noua politică de pescuit.

Comisarul Damanaki a arătat ca susţine demersurile României de a fi schimbat conducerea Autorităţii de Management POP şi de a fi depus la Bruxelles planul de măsuri corective în vederea reluării plăţilor în cadrul POP. Comisarul a precizat că până la finalul lunii aprilie, Comisia Europeană va da un răspuns solicitării României de deblocare a plaţilor in Programul Operaţional de Pescuit.

Ministrul Fuia a cerut comisarului Maria Damanaki ca după reluarea plăţilor, MADR să propună o modificare a POP în vederea realocării fondurilor de la măsuri care au fost mai puţin solicitate către masuri care prezintă interes ridicat pentru sectorul piscicol românesc. Comisarul Damanaki a apreciat propunerile României de a facilita accesul pescarilor români la finanţarea europeană şi a precizat că autorităţile de la Bruxelles agreează orice măsura luata cu scopul de a creste absorbţia fondurilor europene.

Cei doi oficiali au convenit că România are un potenţial deosebit în domeniul pescuitului şi pentru a eficientiza activitatea în cadrul Ministerului Agriculturii în acest domeniu, în perioada următoare, unul sau doi tineri va fi trimis într-un stagiu de pregătire la Direcţia Generală de Afaceri Maritime si Pescuit (DG MARE).

"Astfel, angajaţii Ministerului Agriculturii vor câştiga experienţă pe care, apoi, o vor aplica în activitatea de aici. Trebuie să eficientizam şi să aplicăm rapid metodele de lucru pe noua Politică Comună de Pescuit", a declarat Stelian Fuia în briefingul de presă susţinut la finalul întâlnirii celor doi oficiali.

Comisarul European pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki, s-a declarat mulţumită că împreună cu Guvernul României, Comisia Europeană pregăteşte o reformă a Politicii Comune de Pescuit menită să aducă un grad mare de durabilitate şi prosperitate pentru sectorul piscicol şi maritim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor