Comentator politic: Capturarea cargoului de către Iran în Strâmtoarea Hormuz respectă legea
alte articole
Navele Gărzilor Revoluţionare iraniene au interceptat marţi cargoul MV Maersk Tigris în Strâmtoarea Hormuz şi l-au forţat să intre adânc în apele teritoriale iraniene, după mai multe focuri de avertisment trase în direcţia acestuia. Un comentator politic american a declarat că acţiunea Iranului a fost în conformitate cu legea maritimă.
„Marţi, membrii echipajului unei nave iraniene s-au urcat la bordul unui cargou ce naviga sub pavilionul Insulelor Marshall în Golful Persic după ce acesta a pătruns în apele iraniene. Această acţiune a fost în conformitate cu legea internaţională şi maritimă, iar cargoul a respectat cererea iraniană şi a intrat mai adânc în apele iraniene”, a declarat miercuri pentru Press TV profesorul James Henry Fetzer de la Universitatea din Minnesota.
„La bordul cargoului nu se afla niciun cetăţean american. Nimeni nu a fost rănit în acest incident”, a adăugat el.
Jeff Rathke, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat marţi că este “prematur” să se afirme dacă este necesară folosirea forţei după ce soldaţii iranieni s-au urcat la bordul cargoului Maersk Tigris, al cărei operator este compania Rickmers Shipmanagement din Singapore.
Oficialii iranieni au încercat să minimalizeze gravitatea capturării cargoului Maersk Tigris, care a fost închiriat de compania daneză Maersk Line, susţinând că este o problemă civilă şi nu una politică sau militară, arată Reuters.
Conform datelor, Maersk Tigris, un cargou de 65.000 de tone, a ancorat lângă coasta iraniană, între insulele Qeshm şi Hormuz. Nava a fost înregistrată ca navigând din portul saudit Jeddah din Marea Roşie către portul Jebel Ali al Emiratelor Arabe Unite, în Golf.
La bordul cargoului se află un echipaj de 24 de marinari proveniţi din România, Bulgaria, Birmania şi Marea Britanie.
Membrii echipajului cargoului sunt perfect sănătoşi şi nu există nicio restricţie cu privire la posibilitatea lor de a beneficia de serviciile consulare în situaţii de urgenţă sau în caz de nevoie, dar vasul va fi eliberat şi îşi va continua cursa după ce Maersk îşi va soluţiona datoriile financiare, informează un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES, de către Ambasada Iranului la Bucureşti.
„Este evident că ar fi deplasat ca Statele Unite să ia o măsură militară în acest caz. SUA manifestă un grad corespunzător de reţinere”, a adăugat profesorul Fetzer, făcând referire la faptul că Marina americană, fiind alertată, a trimis marţi în zonă un distrugător şi un avion de recunoaştere pentru a monitoriza situaţia.
Mohammad Saidnejad, şeful Organizaţiei Porturilor Iraniene (OPI), a declarat că un tribunal din Teheran a dat ordinul pentru capturarea navei. „O plângere legală din partea unei companii private iraniene a rezultat în capturarea unei nave sub pavilionul Insulelor Marshall, ce se afla în apele iraniene”, a declarat acesta.
„În general, dacă o companie de transport maritim are datorii şi nu le plăteşte, proprietarii mărfurilor transportate se adresează autorităţilor competente”, a declarat Hadi Haghshenas, responsabil pentru afaceri maritime în cadrul OPI, pentru agenţia iraniană de ştiri Tasim.
În plus, Marzieh Afkham, purtătoarea de cuvânt a Ministerului iranian de Externe a declarat miercuri că mişcarea iraniană respectă „legile şi regulamentele Republicii Islamice Iran şi este în concordanţă cu regulamentele şi protocoalele internaţionale.”
Acţiunea Iranului are loc în mijlocul unor tensiuni ridicate cu privire la conflictul din Yemen, unde o coaliţie condusă de saudiţi şi susţinută de americani a bombardat poziţiile rebelilor yemeniţi Houthi. Aceştia din urmă sunt susţinuţi de Iran, au ocupat o mare parte a ţării şi l-au forţat pe preşedintele yemenit pro-saudit să fugă din capitală. Avioanele de luptă saudite au bombardat marţi aeroportul din capitala Yemenului pentru a împiedica avioanele iraniene să aterizeze.
Momentul desfăşurării incidentului este cu atât mai sensibil cu cât Teheranul şi marile puteri încearcă să ajungă la un acord final asupra programului nuclear iranian.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.