Golful Aden ar putea fi scena unui conflict maritim între navele americane şi iraniene

Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden. (Captură Foto)

Între SUA şi Iran ar putea izbucni o confruntare maritimă în privinţa Yemenului după ce, luni noaptea, s-a anunţat că portavionul USS Theodore Roosevelt se îndreaptă către Golful Aden pentru a se alătura celor 9 nave ale forţei navale americane, cu scopul de a intercepta navele iraniene care transportă arme către rebelii yemeniţi Houthi, conform unui articol publicat în DebkaFile.

Grupul de Acţiune Roosevelt 12 a fost trimis din Golful Persic pentru a întâmpina o flotă de 8 sau 9 nave iraniene aflate în drum spre Golful Aden care transportă provizii militare pentru rebelii yemeniţi.

Portavionul USS Theodore Roosevelt este însoţit de distrugătoare americane şi alte nave, incluzând crucişătorul USS Normandy. Navele de luptă americane dispun de echipe pregătite să se urce la bordul navelor care transportă arme iraniene şi să efectueze percheziţii la faţa locului, ac'iuni care ar fi în conformitate cu rezoluţiile ONU.

Sosirea portavionului american în Golful Aden va consolida rolul activ al SUA în blocada pe care Arabia Saudită şi Egiptul au ridicat-o în jurul ţărmului yemenit. De asemenea, această mişcare evidenţiază faptul că SUA este pregătită să recurgă la lovituri militare pentru a împiedica încercările navelor iraniene de a rupe blocada.

Surse din Washington se tem că flotele americană, saudită şi egipteană care se adună în Golful Aden ar putea intra în conflict armat cu navele de luptă iraniene care vor încerca să livreze provizii militare pe ţărmul Yemenului pentru rebeli.

La începutul lunii aprilie, unii analişti au ridicat posibilitatea unei confruntări pe mare între saudiţi şi iranieni, după ce purtătorul de cuvânt al armatei saudite, generalul de brigadă Ahmad al-Assiri, a avertizat: “Navele iraniene au dreptul de a fi prezente în apele internaţionale, dar nu li se va permite să intre în apele teritoriale yemenite.”

În aceeaşi zi, Washingtonul a anunţat că forţele aeriene americane au lansat misiuni de alimentare aeriană pentru avioanele coaliţiei conduse de saudiţii ce desfăşoară lovituri aeriene împotriva poziţiilor rebele, arată DebkaFile.

Luni, 20 aprilie, însărcinatul cu afaceri saudit la Teheran a fost convocat de Ministerul iranian de Externe, care a protestat împotriva unui atac aerian saudit ce a lovit în apropiere de ambasada iraniană din Sana’a. Nu au fost înregistrate victime dar clădirea a fost avariată. Arabia Saudită a declarat că ţinta sa a fost cel mai mare arsenal de arme deţinut de rebelii Houthi în oraş şi care era localizat în apropiere de ambasada iraniană.

Acest protest a fost adresat indirect şi Washingtonului, din moment ce SUA nu a ascuns faptul că oferă forţelor aeriene saudite informaţii pentru desfăşurarea campaniei sale de lovituri aeriene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.