Comemorare la Colectiv. Trei luni de la o dramă care ar fi putut schimba Sistemul din temelii (Video)

Loc al unei tragedii ce a trimis 63 de tineri în pământ şi a dus la schimbarea unui guvern, clubul Colectiv a fost, din nou, loc de pelerinaj.
Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.01.2016
Se încarcă player-ul...

Zeci de persoane s-au strâns sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, la trei luni de la tragedia soldată cu şaizeci şi trei de morţi şi peste 150 de răniţi, tragedie care a scos zeci de mii de oameni în stradă şi a dus la schimbarea unui guvern.

Supravieţuitori ai dramei, cu mâini încă bandajate, oameni care şi-au pierdut copiii, mame care au tremurat de emoţii săptămâni de zile cât fiii şi fiicele lor au fost în spital, dar şi tineri pur şi simplu impresionaţi de dramă au depus flori şi au aprins lumânări în memoria celor duşi.

Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times)
Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times)

"Sunt fericit că sunt în viaţă! Îmi pare rău de cei ce şi-au pierdut viaţa acolo şi tocmai de aceea am venit aici, pentru a aduce flori, a aprinde o lumânare, pentru că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat!", ne-a declarat Şerban Alexandru, unul dintre supravieţuitorii dramei ce avea să arate unei Românii întregi că trăim într-o ţară unde autorizaţiile de la ISU sunt tratate drept ceva opţional (drept dovadă stă faptul că mii de şcoli, instuţii publice, stadioane etc. nu sunt autorizate de pompieri), că spitalele sunt mai bolnave decât pacienţii, colcăind de infecţii intraspitaliceşti şi că, pe scurt, a trăi în România comportă un mare risc.

"Sunt trei luni în care copiii ăştia nu au ieşit decât la spital şi acasă, niciunde în altă parte. Astăzi va fi prima lor ieşire şi recunosc că am emoţii...", a declarat şi mama lui Şerban, rămasă cu frica să-şi mai lase în locuri publice fata şi băiatul, ambii scăpaţi, ca printr-o minune, cu viaţă, după tragedia din Colectiv. Căci, aşa cum a arătat drama, România este o ţară care îţi dă din plin motive să te temi.

Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times România)
Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times România)

România post Colectiv

La trei luni de la incendiu, în faţa clubului au venit nu doar victime şi rude ale acestora ci şi numeroase persoane care, după dramă, au ieşit în stradă cerând restructurarea din temelii a Sistemului corupt care a permis apariţia tragediei din Colectiv.

"Unde sunt acum miile de oameni?" s-a întrebat un tânăr, amestecat în mulţimea venită pentru a aduce un omagiu victimelor din Colectiv. "Nu s-a schimbat nimic!" a adăugat o fată care, în nopţile ce au urmat tragediei a ieşit pe străzi la protestele anti-Sistem, ce au dus la căderea guvernului Ponta.

"Realitatea arată cum se vede şi acum afară, gri-ceţos! Ca participant la protest, sunt mulţumit că trei oameni şi-au dat demisia, dar într-o ţară normală, când se întâmplă aşa o tragedie, toată linia responsabilă cu ISU şi Ministerul de interne îşi dă demisia!", a declarat, pentru Epoch Times, Cristi Şoimaru, unul din protestatarii care, în noiembrie 2015, au ieşit seară de seară în Piaţa Universităţii, la protestele anti-Sistem.

Mai mult, au trecut trei luni de zile de la dramă şi în tot acest timp nu s-a auzit nimic despre vreo intenţie a ministerului sănătăţii de a angaja experţi internaţionali pentru a vedea cum au răspuns autorităţile în noaptea dezastrului. Oprea, ministrul cu girofarul şi acuzat de doctorat plagiat a plecat, însă în locul său a venit "APUD" Tobă, un alt ministru despre care se spune "că a plagiat munţi" de texte, a enumerat protestatarul parte din probleme.

"Sunt nemulţumit că politicienii deja cred că noi am uitat, s-au dat puţin la fund, au băgat în faţă un aşa-zis guvern de tehnocraţi care ţine în fruntea MAI un plagiator, APUD Tobă care e o ruşine pentru sistemul de învăţământ. Cum putem fi mulţumiţi? Noi vrem o schimbare nu doar de formă, ci a jocului politic. Mai sunt 128 de de zile până la alegerile locale. Şi noi ce facem? Tot cu un sigur tur? În situaţia în care experienţa de acum 4 ani ne arată că 83% din primarii care candidează vor fi aleşi din prima? Păi ce să mai facem alegeri?" a scos în evidenţă Cristian Şoimaru parte din marile probleme încă nerezolvate de noul guvern.

Reamintim că zeci de mii de oameni s-au revărsat în stradă la începutul lunii noiembrie, după tragedia din Colectiv, mobilizaţi sub sloganul "Corupţia Ucide". Prima zi în care mulţimea a irupt în centrul Capitalei, cerând demisia celor vinovaţi pentru această tragedie, a dus la demisia lui Ponta şi a lui Piedone. Ulterior, vicepremierul Oprea a demisionat şi el.

Pe de altă parte, la trei luni după dramă, problema infecţiilor intraspitaliceşti este încă actuală, cei trei patroni ai Colectiv au ieşit de după gratii, la fel şi Piedone, primar ce a permis funcţionarea unui club neautorizat de ISU în sectorul lui. Din programul de guvernare al lui Cioloş a dispărut, după discuţii cu partidele, una din cele mai importante reforme cerute de Stradă, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dosarul Revoluţiei este încă închis, numeroşi politicieni prinşi cu mâna în banul public sunt în libertate sau arestaţi ... la domiciliul personal, de ca şi cum în România nu s-ar fi ieşit niciodată în stradă pentru a se cere dreptate, corectitudine, Parlament şi Guvern care să lucreze pentru oameni şi eradicarea corupţie din Sistem.

Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times România)
Comemorare Colectiv, 30 ianuarie 2016 (Epoch Times România)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor