Colapsul băncii din Cipru a lovit investitorii ucraineni

Oamenii s-au pus la coadă în faţa unei sucursale a Băncii Laiki din capitala cipriotă, în Nicosia, la 8 martie 2013 şi aşteapată ca banca să se deschidă după 12 zile de inactivitate. (Patrick Baz / AFP / Getty Images)
Alina Varfolomeyeva
29.03.2013

Băncile din Cipru: Investitorii ruşi nu sunt singurii afectaţi de problemele bancare din Cipru. Şi ucrainenii au depozitat miliarde în conturile cipriote - unii iau acum în considerare conturile elveţiene.

Mica insulă Cipru a fost cel mai mare investitor străin atât în Rusia, cât şi în Ucraina, înainte de colapsul şi restructurarea băncilor sale.

Mulţi ruşi şi ucraineni bogaţi şi-au depus banii în bănci cipriote pentru a evita taxele mari din ţările de origine; apoi ei reinvesteau aceşti bani din conturile lor cipriote în afacerile lor din Rusia, respectiv Ucraina.

În 2012, 3,92 miliarde de dolari au fost investiţi în Ucraina din Cipru, reprezentând 65 la sută din totalul investiţiilor străine în Ucraina, în conformitate cu site-ul departamentului ucrainean de statistică.

"Nu este un secret că banii nu aparţineau ciprioţilor", a declarat Viktor Suslov, şeful comisiei privind reglementarea serviciilor financiare şi fost ministru ucrainean al economiei, la o conferinţă de presă de la Kiev, pe 22 martie. "Aceia erau bani ucraineni reîntorşi în ţară şi investiţi, bani [care aparţineau] companiilor ucrainene, dar care au fost depozitaţi în Cipru."

În băncile cipriote au fost depuşi de către ucraineni aproximativ 13 miliarde de dolari, a estimat preşedintele adjunct al Băncii Naţionale a Ucrainei Olexander Savchenko la Radio Svoboda (Radio Libertatea). Yaroslav Soltis, director de relaţii instituţionale pentru Joint-Stock Company UniCredit Bank, a declarat pentru Radio Libertatea că el crede că e vorba de peste 25 miliarde de dolari.

Este greu de identificat cifra din moment ce unii ucraineni investesc ilegal. Pentru a deschide legal un cont la o bancă străină, o companie sau un individ trebuie să obţină o licenţă de la Banca Naţională Ucraineană.

Vocea Americii a raportat că ruşii au un total de circa 32 miliarde de dolari depuşi în conturile cipriote.

Acum, marii investitori se bat pentru a-şi muta fondurile în alte ţări cu taxe mici - Elveţia, Insulele Virgine, Austria sau Liechtenstein, pentru a numi doar câteva.

Marii investitori îşi mută fondurile în Elveţia

Dmitro Pichugin, un specialist în drept fiscal elveţian cu sediul în Kiev, a declarat că clientela lui a crescut de peste zece ori de la mijlocul lunii martie.

Agenţia lui, Goldblum and Partners, obişnuia să aibă circa un client pe săptămână - "Acum ne întâlnim cu peste 10-15 clienţi pe săptămână care doresc să rezolve într-un fel problema lor din Cipru."

Cipru a fost de acord în această săptămână să-şi restructureze băncile, îndeplinind prevederile ataşate de Uniunea Europeană (UE) fondurilor de salvare. Laiki Bank, una dintre cele mai mari bănci din Cipru, va fi închisă complet, activele sale bune fiind absorbite de o altă bancă mare, Bank of Cyprus.

Pe măsură ce ucrainenii caută alte zone cu taxe reduse sau fără impozite, mulţi analişti ucraineni estimează că aceasta va fi doar o soluţie temporară. Presiunea americană şi europeană pentru a elimina aceste zone ar putea pune capăt acestui fenomen în care sume mari de bani sunt păstrate în conturi bancare străine.

Pentru a aduce banii ucraineni înapoi la băncile ucrainene, oficialii trebuie să schimbe mai întâi sistemul, a declarat Serghei Kravchenko, un expert la consiliul de antreprenori din cadrul cabinetului de miniştri. Ucrainenilor trebuie să li se asigure o protecţie mai mare a proprietăţii private, iar încrederea lor în sistemul bancar autohton şi în guvern trebuie câştigată, a afirmat Kravchenko.

Şi companiile de stat au conturi cipriote, sustine grupul

Nu numai întreprinderile private îşi mută capitalul dincolo de frontierele ucrainene - întreprinderile de stat au făcut acelaşi lucru - a declarat Denis Cernikov, director de programe la grupul ucrainean de monitorizare al Laboratorului pentru Iniţiative Legislative.

Depunerea de bani în conturi bancare străine "este un mijloc de conservare a activelor, un mijloc de supravieţuire pentru companii în condiţii de presiune cauzată de impozitare, în condiţii de sprijin obscur din partea statului [şi] de sprijin guvernamental selectiv", a spus Cernikov. El a adăugat că "Profiturile, care provin [din industria controlată de stat] energie, metalurgie, cărbune, industria chimică, servicii financiare, sunt [de asemenea] trimise în străinătate."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor