Cocktailul de substanţe chimice format după exploziile din Tianjin nu anunţă nimic pozitiv

Dezastru în Tianjin 14 august  2015.
Dezastru în Tianjin 14 august  2015. (STR/AFP/Getty Images)

Sute de tone de substanţe chimice toxice s-ar putea să se fi vărsat în urma incendiilor şi a celor două explozii masive care au zguduit oraşul chinez Tianjin în 11 august. Exploziile au fost atât de puternice încât au distrus maşini şi au spart geamuri pe o distanţă de cel puţin 1,6 km.

Multe dintre substanţele chimice despre care se crede că au fost vărsate, arse sau trimise în atmosferă sunt cunoscute sub numele de solvenţi organici şi sunt folosite în mod obişnuit în procesele industriale. Ele sunt toxice pentru oameni şi unele declanşează reacţii puternice atunci când sunt amestecate cu apă, conform rapoartelor chineze.

Rapoartele publicate în mass media chineză indică faptul că aerul din zona locului exploziei este în continuare încărcat cu chimicale otrăvitoare, pe lângă praf şi căldură. Măştile de protecţie nu au un efect prea mare în prevenirea ameţelilor şi greţii.

The Paper, un website de ştiri finanţat de statul chinez, a trimis un reporter în zona exploziilor pe 13 august. La câteva sute de metri de epicentru, reporterul a vomitat constant.

Acest lucru nu a împiedicat contul oficial de pe Sina Weibo al Tianjin Binhai New Area (unde a avut loc explozia) să susţină la ora 16:30 (ora Chinei) că de fapt calitatea aerului era excelentă – la doar 20 de minute după episodul cu reporterul.

Contrastul dintre declaraţiile oficiale şi ceea ce se întâmplă în realitate a contribuit la un val de frustrări faţă de modul în care autorităţile abordează acest incident.

Autorităţile chineze încă nu sunt capabile să determine ce substanţe au cauzat exploziile şi puţine informaţii au fost oferite de compania Rui Hai Logistics, care este responsabilă de acest incident.

Exploziile iniţiale de miercuri, una dintre ele având echivalentul a 21 tone de TNT, au provocat cel puţin 85 de morţi şi peste 700 de răniţi şi au lăsat mii de oameni pe drumuri, susţin oficialii.

Un inginer cu experienţă al Academiei de Ştiinţe pentru Mediu din Tianjin, al cărui nume nu a fost publicat, a fost citat într-un raport al China News Radio ca afirmând că se crede că există 700 de tone de cianură de sodiu în cocktailul chimic format la locul exploziilor. În contact cu apa, această substanţă se transformă în acid cianhidric în stare gazoasă, care este foarte toxic şi puternic inflamabil – o situaţie dificilă, ţinând cont de ploile anunţate în zilele următoare în acea regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.