Autorităţile chineze confirmă prezenţa cianurii la locul devastatoarelor explozii din Tianjin
focus
alte articole
Autorităţile chineze au confirmat că în depozitul din metropola portuară Tianjin, unde au avut loc devastatoare explozii soldate cu peste o sută de morţi şi sute de răniţi, erau stocate sute de tone de cianură de sodiu, extrem de toxică.
Potrivit wsj.com, generalul Shi Luze, şeful statului major al regiunii militare Beijing, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă că în zona exploziei erau depozitate cantităţi mari de cianură de sodiu şi că autorităţile fac eforturi pentru a îndepărta chimicalele. Conform generalului chinez, mare parte din chimicale au rămas în containere însă parte din acestea s-au disipat în zonă.
Reamintim că după izbucnirea exploziilor care au ucis cel puţin 112 persoane şi au rănit alte 700, speculaţiile şi temerile cu privire la impactul asupra sănătăţii publice în Tianjin au irupt. De teama contaminării aerului cu substanţe toxice, populaţia civilă din preajma locului exploziilor - survenite într-o zonă logistică deservind una din cele mai prolifice zone din port - a fost evacuată iar oamenii cer autorităţilor să clarifice dacă sănătatea le-a fost pusă în pericol de explozia cianurii de sodiu, care, încălzită, emite vapori extrem de toxici.
Cianura de sodiu este folosită la fabricarea unor produse chimice precum şi în industria minieră, pentru extragerea aurului şi a altor metale preţioase. Potrivit U.S. National Institute for Occupational Safety and Health, cianura de sodiu poate emite vapori extrem de toxici.
Potrivit generalului Shi, în jur de 3.000 de angajaţi ai armatei cercetează zona, pentru a identifica eventuale substanţe chimice periculoase împrăştiate în zonă de exploziile din 12 august, care au fost atât de puternice încât au fost simţite inclusiv de detectoare de cutremure. Anterior, oficialităţile au mai declarat că se iau măsuri pentru ca apa infestată cu cianură de sodiu să nu se scurgă în mare.
Prea aproape
Depozitul care a explodat în Tianjin în data de 12 august, se găsea în apropierea unor bocuri de locuinţe, ale căror ferestre au fost literalmente pulverizate. Mobila din case a fost distrusă, la acestea adaugându-se şi alte pagube. De asemenea, acoperişul unei staţii de metrou din zonă s-a prăbuşit parţial.
În pofida asigurărilor date de oficialităţi, locuitorii din Tianjin au criticat autorităţile municipale pentru lipsa de transparenţă şi încetineala cu care furnizează informaţii în legătură cu efectele nocive ale exploziei asupra sănătăţii oamenilor. Pe reţelele sociale din China, au apărut comentarii prin care populaţia acuză că deşi mass-media a sesizat în câteva ore de la explozie prezenţa cianurii de sodiu la depozit, oficialităţilor le-a luat câteva zile să confirme informaţia.
Tensiunea a explodat sâmbătă, când rude ale pompierilor dispăruţi au încercat să intre în sala de conferinţe unde autorităţile ţineau o conferinţă de presă, pentru a afla veşti despre cei dragi. Ulterior, rudele celor dispăruţi au fost ridicate de pe stradă de forţele de securitate.
Informaţiile despre tragedie, ţinute sub oboroc
Pe lângă cele 112 morţi confirmate, 95 de persoane, dintre care 85 de pompieri erau daţi dispăruţi duminică diminaţa. Între timp, cenzorii internetului încearcă să ţină sub control circulaţia informaţiilor despre explozie. 18 website-uri au fost închise definitiv şi alte 32 suspendate pentru o lună pe motiv că ar fi creat panică în rândurile populaţiei, răspândind informaţii neverificate sau bârfe despre explozie, a anunţat duminică Cyberspace Administration of China.
Tot duminică, poliţia din Tianjin a arestat, pentru cinci zile, un tânăr de 18 ani, pe motiv că ar fi răspândit informaţii despre explozie, cum ar fi faptul că 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incidentelor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.