Coaliţia PSD-ALDE strânge legăturile cu Viktor Orban: România va aproviziona Ungaria cu gaze naturale

România şi Ungaria au bătut palma în privinţa livrărilor de gaze naturale, spre satisfacţia ministrului de Externe de la Budapesta care a subliniat că acordul de cooperare semnat la Bucureşti reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a ţării sale.
Teodor Melescanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
06.02.2018

UPDATE. Într-un interviu acordat DC News, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanua, a atras atenţia că nu a semnat încă niciun acord cu omologul său ungar.

"Dacă ne luăm după zvonuri şi după altele am văzut şi asta, că am semnat acorduri cu Szijjarto. Nu s-a semnat niciun acord. N-avem cum să semnăm. Acordurile trebuie să fie aprobate la nivelul guvernului", a declarat Meleşcanu.

* * *

Venit în vizită oficială la Bucureşti, ministrul de Externe al Ungariei Peter Szijjarto a avut luni întrevederi cu omologul său român Teodor Meleşcanu şi cu liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Care a fost scopul vizitei? De la MAE nu aflăm mare lucru, instituţia condusă de Meleşcanu nu s-a aventurat să dea prea multe detalii opiniei publice pe această temă:

"Cu ocazia întrevederii a avut loc un schimb de opinii referitor la evoluţiile din relaţia bilaterală şi la perspectivele continuării dialogului pe subiecte de interes comun. Partea română a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale, în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc între două state vecine, membre ale spaţiului european şi euro-atlantic, precum şi în conformitate cu Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.

Totodată, a fost reliefată importanţa acordată cooperării în domeniul economic, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală sectorială în baza proiectelor în curs de derulare în domenii precum energia şi infrastructura. Cu privire la cooperarea în domeniul energetic, a fost reliefată importanţa diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securităţii energetice la nivel regional şi european."

De cealaltă parte, agenţia ungară de presă MTI, citată de Agerpres, anunţă că cei doi miniştri de Externe au semnat un acord potrivit căruia România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020.

Potrivit lui Peter Szijjarto, începând din anul 2022, mari cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei. Firmele ungare şi-au rezervat deja întreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria.

"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia", a declarat Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.

Ministrul ungar a precizat că partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.

"Guvernul Ungariei a decis să construiască tronsonul de conductă care lipseşte între hubul central de distribuţie de la Varosfold şi Vecses, în apropiere de Budapesta, unde se termină gazoducutul dintre Slovacia şi Ungaria. Odată cu această legătură, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate crucială pentru securitatea naţională în Centrul Europei va fi finalizată", a precizat Peter Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a punctat că România şi Ungaria au decis ca prima linie de tren de mare viteză din regiune ar trebui să facă legătura între Budapesta şi Cluj Napoca. Guvernul ungar a alocat un miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru realizarea studiului de fezabilitate cu privire la acest proiect. Mai mult, Ungaria nu se opune planurilor României de a extinde această linie de tren de mare viteză până la Bucureşti.

Peter Szijjarto a mai informat că România şi Ungaria au decis ca două dintre cele 10 puncte temporare de trecere a frontierei să fie transformate în facilităţi permanente care să funcţioneze non-stop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor