Coaliţia intră în era post-Grindeanu. Miniştrii îşi retrag demisiile şi se umplu de ridicol

Nici n-a trecut bine moţiunea de cenzură că fidelii lui Liviu Dragnea îşi retrag demisiile, invocând stabilitatea Guvernului.
Sevil Shhaideh (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
22.06.2017

UPDATE: În total, 20 de miniştri au depus cereri de retragere a demisiei a anunţat, puţin după ora 14, purtătorul de cuvând al Guvernului, Alina Petrescu, precizând că cererile sunt însă lipsite de obiect, conform legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului.

Potrivit Alinei Petrescu, oricine citeşte legea privind organizarea şi funcţionarea guvernelor înţelege că demisia, odată ce se prezintă public, devină irevocabilă, "din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii".

"În momentul în care cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?", a declarat Petrescu.

"Aceşti miniştri demisionari au venit la muncă, unii şi-au delegat atribuţiile, dar în covârşitoarea lor majoritate miniştrii au mers la muncă şi asta trebuie să facă, mai ales după adoptarea moţiunii de cenzură, până la investirea noului guvern", a declarat Petrescu, citată de Hotnews.

* * *

UPDATE: În total 15 miniştri îşi retrăseseră demisiile până în orele prânzului. Gestul acestora a strârnit ilaritate (sau indignare, după caz) pe reţelele sociale, inclusiv fostul premier Ponta şi Şerban Nicolae ajungând să le bată obrazul miniştrilor, acuzându-i fie de încălcarea legii, fie de habarnism.

"Incompetenţa şi amatorismul acestor oameni care au fost şi vor să fie iar miniştri reprezintă un pericol grav pentru guvernarea României!

STOP - nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotrivă Guvernului din care făceau parte?? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea-Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali ???

Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic? Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să îşi retragă demisiile şi să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor-deşi Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt "irevocabile"?!?! Fac precizarea că au fost anunţate public, prezentate în scris primului ministru şi "s-a luat act de depunerea lor" de către fostul Secretar General Busuioc - ghinion. Atâta neseriozitate şi incompetenţă e greu de găsit.!", scrie Ponta, pe Facebook.

"Mi se pare o eroare şi cred că e o greşită înţelegere a textului constituţional. Guvernul a fost demis. După ce este demis, ai text în Constituţie care spune exact ce face Guvernul. Povestea asta cu demisiile retrase mi se pare cel puţin neserioasă şi aş fi făcut apel la colegii mei să lase deoparte toate speculaţiile care sunt foarte zornăitoare în spaţiul public, să îşi vadă fiecare de treabă. Există o chestiune care se numeşte gestiunea treburilor publice care este valabilă şi pentru un guvern demis sau demisionar şi pentru un guvern care se află în situaţia asta după data alegerilor. Miniştrii au suficient cadru legal şi constituţional ca să îşi desfăşoare activitatea fără să mai pună în discuţii chestiuni din acestea cu demisii retrase. Pentru a nu fi loc de speculaţii ar fi trebuit ca toţi să se întoarcă la ministere şi să îşi gestioneze treburile," a declarat, la rândul său, Şerban Nicolae, citat de stiripesurse.ro.

* * *

Odată Grindeanu alungat din Palatul Victoria după votul pe moţiunea de cenzură, mai mulţi miniştri demisionari, atât de la PSD, cât şi de la ALDE, au trimis la Guvern cereri de retragere a demisiilor depuse săptămâna trecută, susţine Hotnews, citând surse politice.

În prima parte a dimineţii îşi retrăseseră demisiile Sevil Shhaideh (PSD), vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Mihai Tudose (PSD), ministrul Economiei, Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri Europene, Andreea Păstârnac (PSD), ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi Adriana Petcu (PSD), ministrul Apelor. Toma Petcu, ministrul Energiei, urmează să-şi trimită şi el cererea în prima partea a zilei, aceasta fiind deja redactată.

La rândul său, Olguţa Vasilescu anunţa şi ea ieri seară, la România TV, că se întoarce la Guvern.

Revenind la cei care şi-au trimis deja cereri, Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, arată că îşi retrage demisia "în vederea asigurării stabilităţii Guvernului, precum şi a gestionării şi îndeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice, până la îndeplinirea procedurilor prevăzute de art. 85 din Constituţie".

"Demisia subsemnatei a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest şi în acest sens consider că vacantarea funcţiei de membru al Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Moţiunii de Cenzură în Monitorul Oficial în condiţiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constituţie", se arată în cererea depusă de Sevil Shhaideh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor