USR, semnal de alarmă: Dragnea şi Grindeanu se luptă pe pixul PNDL

Între premierul Sorin Grindeanu şi rivalul său, liderul PSD Liviu Dragnea, se duce o luptă pentru PNDL, program ce beneficiază de fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei, a atras un semnal de alarmă USR.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Mihut Savu / Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România semnalează că una dintre mizele importante ale războiul intern din PSD este controlul asupra pixului de alocare a resurselor bugetare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reiese dintr-un comunicat de presă remis luni de partid.

"Confirmarea acestei mize politice a venit de la premierul Sorin Grindeanu care a demis, duminică, toţi secretarii de stat şi pe secretarul general din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, astfel încât ministrul demisionar Sevil Shhaideh, apropiată a lui Liviu Dragnea, să nu mai aibă acces la pixul PNDL", se arată în comunicatul citat.

USR a avertizat constant că liderii PSD "sacrifică interesele de dezvoltare durabilă, pe termen mediu şi lung, ale României pentru interesele private ale unui grup minuscul din partid care doreşte acces la resursele bugetare, pentru a controla politic şi administrativ societatea românească".

"Dezvoltarea României, cu fonduri europene sau cu fonduri naţionale, presupune muncă, planificare, coerenţă şi proiecte serioase. Astfel, multe ţări din Uniunea Europeană au astăzi autostrăzi, mediu privat economic funcţional şi administraţie eficientă. PSD a inventat Pixul lui Dragnea ca să mimeze dezvoltarea: fără planificare, fără proiecte serioase, doar după bun plac politic. Dau bani primarilor pe criterii politice, iar din aceşti bani se fură o parte pentru partid. Singura care lipseşte la bilanţ este doar dezvoltarea", a explicat Cristian Ghinea, deputat USR.

Potrivit USR, liderii PSD au la dispoziţie nu mai puţin de 30 de miliarde de lei, în perioada 2017-2020, pentru a controla primarii din ţară.

În acest context, parlamentarii USR au depus amendamente la legea bugetului, pentru a încerca să limiteze risipirea fondurilor publice prin PNDL, dar nu au trecut de majoritatea parlamentară, controlată de PSD.

"În luna aprilie, Uniunea Salvaţi România a făcut public un raport ascuns al Curţii de Conturi asupra performanţei Programului Naţional de Dezvoltare Locală în perioada 2013-2014, când Liviu Dragnea conducea MDRAP, raport care demonstrează că PNDL nu a avut o strategie clară de investiţii şi nici obiective definite, ceea ce i-a permis şefului PSD să finanţeze proiecte după bunul plac şi în favoarea clientelei politice. Sevil Shhaideh, actualul ministru al MDRAP, a fost în perioada respectivă ordonator principal de credite şi coordonatoral Direcţiei Generale de Dezvoltare Regională.

Practic, în perioada 2013-2014, MDRAP a ţinut evidenţa investiţiilor pe caiet şi nu a efectuat verificări privind exactitatea şi realitatea datelor transmise de către beneficiarii PNDL. Experţii Curţii de Conturi au descoperit documente neînregistrate, dosare incomplete şi rapoarte cu date diferite privind aceleaşi proiecte", a mai arătat USR.