CNPP: Disfuncţionalităţile sunt cauzate de lipsa sistemului informatic între instituţiile Min. Muncii

Epoch Times România
19.04.2012

Raportul Curţii de Conturi este argument pentru urgentarea implementării sistemului informatic integrat, disfunţionalităţile semnalate fiind cauzate de lipsa acestui instrument între instituţiile subordonate Ministerului Muncii, se arată într-o precizare a CNPP.

”Mare parte dintre disfuncţionalităţile semnalate sunt cauzate de lipsă unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate Ministerului Muncii, cât şi între minister şi celelalte instituţii ale statului. Din acest punct de vedere, raportul Curţii de Conturi este argument pentru urgentarea implementării sistemului informatic integrat”, se arată în documentul publicat de Casa Naţională de Pensii Publice

Potrivit unei analize a Curţii de Conturi, Casa Naţională de Pensii se confruntă cu probleme grave pe partea de gestionare a banilor, înregistrând pierderi de peste 130 milioane eurp şi datorii nerecuperate de peste 6 miliarde de euro, din perioada 2006-2010.

Sumele sunt contribuţii de asigurări sociale neîncasate, venituri din dobânzi sau vânzări de bunuri şi servicii.

CNPP reiterează că nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale din anul 2004, iar colectarea efectivă a contribuţiilor de asigurări sociale precum şi urmărirea încasării acestora se realizează de către ANAF, prin structurile sale teritoriale.

”Atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte corectarea CNP-urilor eronate, casele teritoriale de pensii întreprind periodic suprapuneri ale bazelor de date proprii, precum şi cu cele ale autorităţilor competente pentru evidenţa populaţiei, în scopul identificării unor astfel de cazuri, procedând la corectarea datelor, la constatarea debitelor şi la recuperarea sumelor încasate necuvenit”, se arată în precizarea instituţiei.

La momentul controlului efectuat de Curtea de Conturi, erau 1672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, acestea din urmă reprezentând 0,02% din numărul total al pensionarilor aflaţi în plată.

”După dispunerea măsurilor legale, în evidenţa la nivel naţional au mai rămas doar 6 cazuri nesoluţionate, pentru restul fiind stabilite debite aflate în curs de recuperare, iar numărul CNP-urilor eronate a scăzut, în decembrie 2011, la 0,01% din numărul pensionarilor în plată”, potrivit CNPP.

Legat de cumulul anumitor categorii de pensii cu venituri de natură profesională, cum ar fi pensiile de invaliditate şi pensiile anticipate şi anticipate parţiale, reprezentanţii CNPP susţin că pensionării aveau obligaţia să notifice casele teritoriale de pensii şi sa opteze pentru unul sau altul dintre cele două venituri.

”Potrivit legislaţiei în vigoare, CNPP este instituţia de evidenţă în ceea ce priveşte participanţii la sistemul de pensii obligatorii administrate privat şi îndeplineşte sarcinile şi obligaţiile dispuse, prin lege, în acest domeniu. Aşa cum au reţinut reprezentanţii Curţii de Conturi, pentru aceste activităţi legea nu a prevăzut perceperea unor comisioane de către CNPP. Ţinând seama însă de rolul misiunilor de audit şi de faptul că raportul Curţii de Conturi este supus aprobării în Parlamentul României, aceste vulnerabilităţi pot fi înlăturate prin modificări legislative corespunzătoare”, susşin reprezentanşii instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor