FACIAS: Curtea Constituţională s-a substituit instanţelor de judecată, în cazul Legii privind reforma sănătăţii

Epoch Times România
18.04.2012

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis miercuri un comunicat în care arată că Curtea Constituţională s-a substituit instanţelor de judecată, în momentul în care s-a pronunţat în legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, privind reforma sănătăţii.

"Prin decizia luată, instanţa a hotărât că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei nu vor mai plăti contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate calculată la nivelul întregii pensii, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeste plafonul minim. În acest mod, Curtea Constituţională s-a substituit instanţelor de judecată, deoarece hotărârea face referire cu precădere la aplicarea şi interpretarea legii, şi mai puţin la neconstituţionalitatea acesteia. Mai mult decât atât, aceeaşi instanţă şi-a încălcat atribuţiile, pronunţându-se inclusiv asupra sumelor nelegal reţinute, hotărând ca efectele deciziei luate pe 13 aprilie să se producă numai pentru viitor", se arată în comunicatul citat.

În acest context, juriştii FACIAS anunţă pensionarii că decizia Curţii Constituţionale are ca efect firesc posibilitatea recuperării în instanţă a sumelor nelegal reţinute din pensie de către stat, reprezentând procentul de 5,5% aferent contribuţiei la sănătate.

FACIAS solicită totodată Ministerului Justiţiei să precizeze ce se va întâmpla cu hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care au fost respinse cererile pensionarilor, care doreau ca procentul de 5,5% să fie aplicat doar pentru sumele ce depăşeau 740 lei.

"În prezent, hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile se află în contradicţie cu decizia Curţii Constituţionale", se precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor