CNAIR se spală pe mâini în scandalul pierderii finanţărilor din PNRR pentru mai multe loturi de autostrăzi

Autostrada A0 Sud este gata pentru a fi deschisă traficului, 26 iunie 2025 (Facebook - Asociaţia Pro Infrastructură)
Ana Ion
17.07.2025

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ieşit să respingă public acuzaţiile potrivit cărora România ar putea pierde bani din PNRR din cauza unor erori în gestionarea procedurilor de achiziţii publice.

"În ultimele două zile, o serie de persoane încearcă să acrediteze ideea că infrastructura rutieră pierde bani din PNRR şi din cauza unor erori, voite sau nu, în licitarea contractelor de către CNAIR, ca urmare a “nepublicării anumitor erate, respectiv celor privind suspendarea unor licitaţii, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE”.

CNAIR se disculpă afirmând că nu a existat vreo intenţie sau eroare care să afecteze corectitudinea licitaţiilor prin „nepublicarea unor erate” în Jurnalul Oficial al UE, explicând că platformele electronice folosite pentru achiziţii (SEAP/SICAP şi JOUE/TED) nu erau perfect corelate tehnic, dar au luat măsuri împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru remedierea problemei. În plus, susţin că toate informaţiile relevante au fost accesibile ofertanţilor prin aceste platforme, iar ulterior s-a realizat sincronizarea completă a acestora pentru a evita orice neclaritate. Astfel, CNAIR neagă vreun prejudiciu şi susţine că procesul de licitaţie a fost corect şi transparent.

Redăm comunicatul CNAIR

În ultimele două zile o serie de persoane încearcă să acrediteze ideea că infrastructura rutieră pierde bani din PNRR şi din cauza unor erori, voite sau nu, în licitarea contractelor de către CNAIR, ca urmare a “nepublicării anumitor erate, respectiv cele privind suspendarea unor licitaţii, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE”.

Aceste alegaţii sunt total neadevărate!

Acest lucru poate fi probat cu documente pe care le vom prezenta în continuare:

⁠Ţinând cont de identificarea unor necorelări între platforma SEAP/SICAP şi platforma JOUE/TED privind posibilitatea tehnică de modificare a statusurilor procedurilor de achiziţie publică la nivelul JOUE, CNAIR a prezentat situaţia Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) în data de 18 septembrie 2023, solicitând consiliere pentru identificarea unei modalităţi efective de corelare a informaţiilor dintre SEAP/SICAP şi JOUE/TED.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis CNAIR, în data de 21 septembrie 2023 o adresă prin care specifică faptul că:

- la nivelul anunţului din JOUE/TED nu se publică stările intermediare, adică suspendările, deoarece formularul standard european nu conţine câmpuri sau secţiuni dedicate acestor informaţii;

- starea de suspendare poate fi vizualizată pe partea publică a SEAP/SICAP pentru procedura respectivă;

- toate anunţurile publicate în JOUE/TED conţin un link care redirecţionează automat ofertanţii spre partea publică a SEAP/SICAP unde sunt prezentate inclusiv informaţiile privind eventuala suspendare a procedurilor (Anexa 1).

prin notificarea ADR din data de 28 septembrie 2023, operatorul SEAP/SICAP confirmă că nu există nicio situaţie în care un eventual ofertant român sau străin (din UE sau din afara spaţiului UE) ar fi putut fi vătămat în vreun fel în intenţia de a depune oferte.

Notificarea spune clar că în conformitate cu prevederile legale, pentru a participa la o procedură, ofertanţii trebuie să parcurgă procesul de înregistrare în SEAP/SICAP, înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Chiar JOUE precizează pe platforma sa, modalitatea în care doritorii pot participa la o procedură de licitaţie.

Practic, multitudinea de oferte pentru fiecare contract din partea unor antreprenori străini arată clar posibilitate că toţi cei care au dorit au putut avea acces la informaţii despre condiţiile procedurilor de atribuire.

Ulterior, ca urmare a solicitării CNAIR din 18 septembrie 2023, ADR a adus la cunoştiinţă tuturor autorităţilor contractante din România informaţiile mai sus prezentate prin publicarea unei notificări pe platforma electronică SEAP/SICAP, în data de 28 septembrie 2023 (Anexa 2).

în urma eforturilor României de corectare şi de corelare a bazelor de date pentru preluarea din SEAP/SICAP a unor categorii de informaţii, în data de 4 decembrie 2023 s-a realizat corelarea între cele două platforme ( JOUE/TED şi SEAP/SICAP) (Anexa 3).

În concluzie, prin toate aceste demersuri s-a reuşit inclusiv sincronizarea platformelor electronice privind achiziţiile publice (JOUE/TED şi SEAP/SICAP).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor