Clustere luminoase de galaxie confirmă Teoria Relativităţii lui Einstein
Lumina emisă de clusterele de galaxii este afectată de gravitaţie, lucru care sprijină Teoria Relativităţii Generale - a lui Albert Einstein - pe o scară mai mare decât sistemul nostru solar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Distanţele mari din univers pot fi măsurate utilizând o deplasare spre roşu, în care lungimea de undă a luminii se mişcă din ce în ce mai mult spre roşu odată cu depărtarea galaxiei. Când ajunge la Pământ, acest lucru dezvăluie cât de mult s-a extins universul de când lumina a fost emisă.
Bazată pe relativitatea generală a lui Einstein, deplasarea spre roşu este afectată de gravitaţia maselor mari, cum ar fi clustere de galaxii - mii de galaxii ţinute împreună de gravitatea lor.
Cu toate acestea, până acum, această influenţă gravitaţională nu a fost măsurată dincolo de sistemul nostru solar.
"Este cu adevărat minunat", a declarat Radek Wojtak de la Universitatea din Copenhaga. "Trăim într-o eră tehnologică ce are capacitatea de a măsura efectiv fenomene cum ar fi deplasarea gravitaţională cosmologică spre roşu."
Echipa lui Wotjak a analizat datele de la circa 8.000 de clusterele de galaxii, şi a măsurat lungimile de undă ale deplasării spre roşu din galaxii, la centrul clusterului şi până la margini.
"Am putea măsura mici diferenţe în deplasarea spre roşu a galaxiilor şi vedea că lumina galaxiilor din mijlocul unui grup a trebuit să se târască prin câmpul gravitaţional, în timp ce lumina galaxiilor de la margine a ieşit mai uşor", a explicat Wojtak.
Prin măsurarea masei fiecărui cluster, cercetătorii au descoperit potenţialul său gravitaţional şi deplasarea gravitaţională spre roşu calculată în locaţii diferite, folosind teoria relativităţii generale.
"S-a dovedit că aceste calcule teoretice ale deplasării gravitaţionale spre roşu bazate pe teoria generală a relativităţii, au fost în deplin acord cu observaţiile astronomice", a spus Wojtak.
"Analiza noastră a observaţiilor legate de clusterii de galaxii arată că deplasarea spre roşu a luminii se abate proporţional cu influenţa gravitaţională a gravităţii clusterului de galaxie," a adăugat el.
"În acest fel, observaţiile noastre confirmă teoria relativităţii."
Aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare pentru existenţa energiei întunecate, o forţă misterioasă despre care Einstein a emis iniţial o ipoteză pentru a ignore rata tot mai accelerată a expansiunii universului nostru.
Energia întunecata poate fi văzuta numai prin efectul său, deoarece ea nu emite sau reflectă lumina. Bazată pe teoria relativităţii lui Einstein, energia întunecată alcătuieşte 72 la sută din structura universului.
"Acum, teoria generală a relativităţii a fost testată pe o scară cosmologică şi acest lucru confirmă faptul că teoria generală a relativităţii funcţionează, acest lucru însemnând că există un indiciu puternic pentru prezenţa energiei întunecate", a încheiat Wojtak.