Clotilde Armand denunţă „reţeaua sulfuroasă şi transpartinică” implicată în afacerile cu deşeuri

Groapa de gunoi IRIDEX - una dintre sursele majore de mirosuri neplăcute care afectează mai multe cartiere bucureştene - este deţinută de un fost senator PC, apropiat al lui Dan Voiculescu, a cărui firmă este abonată la banii publici, a dezvăluit franţuzoaica Clotilde Armand.
Clotilde Armand
Clotilde Armand (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Groapa de gunoi "ecologică" IRIDEX - care le face viaţa un calvar bucureştenilor din mai multe cartiere - trebuie să reintre în legalitate, sau, în cazul în care nu reuşeşte să îndeplinească solicitările inspectorilor de mediu, să fie pusă în aplicare legea, mergând până la ridicarea autorizaţiei de mediu, a declarat vineri, pe contul său de Facebook, consilierul local Clotilde Armand, de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul.

"Potrivit inspectorilor Gărzii de Mediu, groapa de gunoi IRIDEX este una dintre sursele majore de mirosuri neplăcute care afectează cartierele din nordul şi nord-vestul Bucureştiului (cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei, precum şi oraşele limitrofe Chiajna şi Chitila).

Mirosul neplăcut este generat de emisiile de hidrogen sulfurat (H2S) eliberate în atmosferă de această groapă de gunoi. Trebuie spus că, pe lângă disconfortul produs de mirosul insuportabil, hidrogenul sulfurat este nociv pentru sănătatea oamenilor. Potrivit datelor noastre, există anumite ore, mai ales în timpul nopţii, în care concentraţia de emisii de hidrogen sulfurat depăşeşte normele admise", a precizat franţuzoaica.

Concentraţia maximă admisă este de 15 miligrame/m³ aer, dar valoarea înregistrată în unele intervale orare în anumite zone din Bucureşti, potrivit informaţiilor de care dispun cei de la USB, este cuprinsă între 37,9 – 44,4 miligrame/m³ aer.

Clotilde Armand a atras atenţia că expunerea prelungită la contaminarea cu acest gaz produce deficienţe neurologice permanente. "De aceea, chiar dacă Institutul Naţional de Sănătate susţine că nu există un pericol iminent pentru populaţie, acest lucru nu poate să ne liniştească."

Inspectorii Gărzii de Mediu au identificat mai multe nereguli la groapa de gunoi IRIDEX:

- Neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare cu un strat de pământ de până la jumătate de metru.

- Starea inadecvată a puţurilor de evacuare a gazelor de depozit.

- Sisteme nefuncţionale de colectare a levigatului care, potrivit informaţiilor noastre, s-a infiltrat în sol şi a poluat deja pânza freatică aflată la 15 metri adâncime, riscând să polueze chiar şi pânza freatică de la 60 de metri adâncime, iar prin aceasta să contamineze bazinele de apă potabilă de la Roşu, care furnizează apa pentru o mare parte a populaţiei oraşului.

- Depozitarea deşeurilor pe o suprafaţă dublă faţă de normele impuse de Ministerul Mediului.

- Depozitarea în spaţiu deschis a deşeurilor provenite din staţia de sortare, ceea ce alimentează mirosurile neplăcute.

- Posibile eliberări ale gazului de depozit în atmosferă ca urmare a funcţionării defectuoase a instalaţiei de producere a energiei electrice pe bază de biogaz.

"Această groapă de gunoi "ecologică" IRIDEX este deţinută de Corneliu Pascu, fost senator PC, ales pe liste comune cu PSD în 2004 şi 2008. Totodată, Pascu este, potrivit unei investigaţii RISE Project, un apropiat al lui Dan Voiculescu şi partener de afaceri cu Sebastian Ghiţă şi cu baronul PSD de Prahova Mircea Cosma. De-a lungul timpului, firma lui Corneliu Pascu a fost abonată la mai multe contracte cu administraţiile locale din Bucureşti (Primăria Generală, Primăria Sector 1, Sector 6, Sector 5, cu primăriile din Buftea, Chiajna etc.).

O altă firmă cu probleme de mediu implicată în gestionarea deşeurilor este Romwaste Management. Ca o coincidenţă, aceasta este deţinută de fiul lui Adriean Videanu, fost ministru PDL, trimis în judecată de DNA în dosare de corupţie. Iată reţeaua sulfuroasă şi transpartinică implicată în foarte profitabilele afaceri cu deşeuri", a afirmat Clotilde Armand.

Franţuzoaica a subliniat că reprezentanţii USB din consilii sunt decişi să pună capăt acestor probleme şi cer autorităţilor de mediu să facă toate demersurile pentru reintrarea în legalitate a gropii de gunoi IRIDEX.

"Iar dacă aceasta nu reuşeşte să îndeplinească solicitările inspectorilor de mediu, să se pună în aplicare legea, mergând până la ridicarea autorizaţiei de mediu. Problema deşeurilor municipale este una extrem de serioasă, iar consilierii locali ai USB vor susţine orice propunere a autorităţilor care îşi propune soluţionarea într-o manieră durabilă a acestei probleme, respectând întru totul normele de mediu şi de protecţie a sănătăţii populaţiei", a adăugat Clotilde Armand.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne