Cliseru vrea să interzică "mitingurile neautorizate": Cere modificarea "de urgenţă" a legii adunărilor publice

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, personaj aflat în centrul scandalului declanşat de "Jandarmeriada" de la 10 august, a solicitat modificarea "de urgenţă" a legii privind adunările publice, astfel încât să fie interzise "mitingurile neautorizate".
Speranţa Cliseru
Speranţa Cliseru

Audiată marţi în Comisia de Apărare din Senat, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru a pledat pentru schimbarea legii adunării publice, pentru a nu se mai permite adunări publice "neautorizate."

Întrebată despre "autorizarea" protestului din 10 august, protest spulberat cu violenţă de jandarmi, prefectul Capitalei a răspuns:

"Legat de proteste, dacă ar fi să respectăm legea nu ar trebui să permitem mitinguri neautorizate, însă, ştiţi bine că de un an şi jumătate, sunt fel de fel de manifestaţii în Piaţa Victoriei care sunt numai anunţate nu şi autorizate, nu cred că pe mine trebuie să mă întrebaţi cum s-a creat această istorie şi cum a fost posibil să se desfăşoare atâtea aşa-zise adunări fără niciun fel de autorizaţie!

Eu v-aş ruga să actualizaţi legea adunărilor publice, e făcută în 1991 şi a fost făcută în grabă probabil pentru a crea un cadru legal cetăţenilor pentru a se manifesta după atâţia ani de represiuni şi nu mai corespunde.

Ar fi bine să fie lămuritoare, pentru că o simplă aprobare către primar nu poate ţine loc de autorizare, acum, cu ce se întâmplă în zilele noastre, ameninţări teroriste... trebuie să existe un organizator care să-şi asume, să asigure organizarea, să aibă minime condiţii civilizate, toalete publice, ambulanţe, să ştie pe unde afluieşte, defluieşte, să fie ordine de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri prin mailuri şi să fie considerate... Trebuie să modificăm de urgenţă legea adunărilor publice", a declarat Cliseru în comisia din Senat.

Amintim că, potrivit legii, protestele nu se autorizează, ci se notifică, lucru pe care, în genere, organizatorii de proteste îl fac. Nu o dată însă aceştia s-au trezit că Primăria Capitalei le refuză dreptul de a organiza protestul, pe motiv că alte persoane au cerut înainte autorizaţie pentru adunări publice în locul, la data şi, evident, la ora solicitată de protestatari.