Clinton se întâlneşte cu liderii egipteni

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, s-a întâlnit cu principalii lideri din Egipt, inclusiv cu liderul militar, mareşalul Hussein Tantawi, şi a solicitat conducerii ţării să asigure o tranziţie democratică.
Mareşalul Mohamed Tantawi merge cu secretarul american de stat, Hillary Clinton, la o întâlnire la Ministerul Apărării pe 15 iulie, în Cairo, Egipt. (Brendan Smialowski / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
17.07.2012

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, s-a întâlnit cu principalii lideri din Egipt, inclusiv cu liderul militar, mareşalul Hussein Tantawi, şi a solicitat conducerii ţării să asigure o tranziţie democratică.

Secretarul de stat s-a întâlnit în week-end şi cu noul preşedinte ales, Mohamed Morsi.

"Democraţia este dificilă", a declarat Clinton, sâmbătă. "Noi avem democraţie de peste 236 de ani, şi este nevoie de dialog şi compromis şi politică reală. Deci ne simţim încurajaţi şi vrem să fim de ajutor, dar ştim că nu este ceva ce poate decide Statele Unite."

Chiar dacă Morsi a fost ales cu săptămâni în urmă, Consiliul Suprem al Forţelor Armate (SCAF), care este condus de Tantawi, deţine încă o considerabilă parte din puterea din Egipt. Acesta a preluat puterea după ce preşedintele Hosni Mubarak a fost demis, în februarie 2011.

Săptămâna trecută, Morsi a încercat să reinstituie camera inferioară a parlamentului, care a fost dizolvat de SCAF la porunca Înaltei Curţi. Instanţa a decis că alegerile care au condus la crearea camerei inferioare au fost neconstituţionale.

"Alegerile sunt doar începutul. Nu sunt sfârşitul a nimic", a declarat Clinton duminică. "Acum, trebuie format un guvern, dar să fie un guvern care va respecta drepturile tuturor egiptenilor – bărbaţi şi femei, musulmani şi creştini, indiferent unde locuiesc ei în ţară."

Clinton i-a îndemnat pe Tantawi şi SCAF să îşi respecte promisiunea conform căreia vor preda puterea unui guvern civil până la sfârşitul lunii iunie.

"Credem cu tărie că drepturile universale trebuie protejate. Toţi oamenii merită demnitate. Toţi oamenii merită libertate", a afirmat ea.

În ciuda controverselor recente, Clinton a apreciat SCAF pentru "reprezentarea poporului egiptean în revoluţie, în comparaţie cu ceea ce vedem în Siria, unde armata ucide propriul popor".

Politicienii liberali şi creştini, precum şi personalităţi publice au protestat împotriva vizitei lui Clinton în Egipt, susţinând că Statele Unite sunt părtinitoare faţă de partidele islamiste din Egipt, şi anume Frăţia Musulmană. Morsi şi mai mulţi parlamentari sunt membri ai Frăţiei.

Episcopul Bisericii Ortodoxe Copte, Marcus, a relatat pentru ziarul de stat Al-Ahram că a refuzat să se întâlnească cu Clinton pentru a demonstra "respingerea noastră faţă de intervenţia Statelor Unite în afacerile interne ale Egiptului şi faţă de strategia americanilor de a favoriza anumite grupări politice egiptene în detrimentul altora."

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor