Claudiu Năsui, despre ultima mişcare tactică a lui Tudose: Diavolul se ascunde în detalii

Decizia luată de premierul PSD Mihai Tudose în cazul pilonului 2 de pensii - care ar urma sa devină în curând "opţional" - a atras atenţia opiniei publice declanşând din nou discuţii ample pe marginea subiectului. "Diavolul se ascunde în detalii", a remarcat deputatul Claudiu Năsui, de la USR.
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
09.09.2017

Premierul Mihai Tudose ne anunţă că pilonul 2 va deveni opţional, în sensul că românii vor putea alege între cele două piloane de pensii, ceea ce nu este în esenţă un lucru rău, însă depinde foarte mult de modul în care statul va pregăti terenul în acest sens, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, deputatul Claudiu Năsui.

"Să avem opţiuni nu este un lucru rău. Ne-am dori ca o parte cât mai semnificativă dintre serviciile oferite de statul român să fie opţionale şi aflate în concurenţă. Doar aşa putem avea o îmbunătăţire reală a calităţii serviciilor furnizate de stat. Diavolul se ascunde însă în detalii. Depinde foarte mult cum se va exercita această opţiune. Un stat însetat de bani va avea interesul să favorizeze o opţiune implicită pentru pilonul 1 şi să creeze un sistem birocratic greoi (documente, drumuri la case de pensii, cozi sau alte proceduri administrative) pentru cei care aleg să rămână în pilonul 2. În mod normal, opţiunea implicită ar trebui să fie către status quo-ul actual, adică alocarea către un fond de pensie din pilonul 2", a declarat Năsui.

Parlamentul a subliniat că, pentru a avea o mai bună reprezentare a alegerii pe care o vom avea de făcut, trebuie să înţelegem că aceste două sisteme sunt fundamental diferite.

"În sistemul de tip pilon 2, banii pe care îi dăm sunt economisiţi şi investiţi. Astfel, nivelul pensiei depinde de contribuţiile noastre şi de randamentele pe care le obţine fondul de pensie. Dacă întreaga sumă plătită drept CAS ar merge la pilonul 2, am putea avea, chiar şi cu estimări prudente, o pensie foarte decentă la bătrâneţe. În sistemul de tip pilonul 1, banii pe care îi plătim nu sunt investiţi nicăieri, ci sunt folosiţi pentru a plăti pensia celor care sunt pensionari astăzi. De aceea acest sistem chiar este asemănător unei scheme piramidale în care banii unora sunt plătiţi din banii altora", a explicat Năsui.

În acest context, deputatul USR ridică următoarele două întrebări:

"Prima, dacă noi plătim pensia altora, cine o să ne plătească nouă pensia? În teorie, generaţiile următoare. Desigur, în măsura în care aleg să rămână în România şi să plătească taxe şi impozite aici. A doua, cum va şti statul ce pensie merităm? În pilonul 2, luăm înapoi cât am economisit plus randament minus comisioane. În pilonul 1, luăm înapoi cât ne spune statul prin formula de calcul a punctelor de pensie şi prin nivelul valoric al acestui punct, care e stabilit politic".

Pur informativ, parlamentarul a remarcat că, până în prezent, 7 milioane de români au contribuit cu 30 de miliarde de lei la fondurile din pilonul 2.

"În prezent, datorită investirii performante de până acum, aceşti români deţin 37,2 miliarde de lei în aceste fonduri (sumă netă, după scăderea comisioanelor de care se plânge domnul Tudose). Potrivit calculelor mele, dacă toată contribuţia unui român cu salariu mediu pentru pensii ar merge la pilonul 2, atunci acesta ar putea beneficia de o pensie decentă, de peste 5.000 de lei", a precizat Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor