Acţiunile la purtător, pe agenda Parlamentului. "România nu-şi poate permite luxul de a rătăci miliarde de euro"

Jurnaliştii de la RISE au prezentat recent un raport din care reiese că firma Tel Drum e deţinută, prin acţiuni la purtător, chiar de liderul PSD Liviu Dragnea (care neagă evident acuzaţia). Discuţiile pe tema acestor acţiuni la purtător, ce oferă o anonimitate cvasitotală, au explodat în spaţiul public şi s-au concretizat acum printr-o iniţiativă cetăţenească care vizează interzicerea lor.
Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt (Epoch Times România)
Ana Ion
09.09.2017

Eurodeputatul ex-PSD Cătălin Ivan a depus în Parlament o iniţiativă cetăţenească pentru interzicerea în România a acţiunilor la purtător, atât în relaţiile comerciale normale, cât şi în cazul companiilor care fac afaceri cu statul român.

"Oamenii cinstiţi nu simt nevoia să se ascundă. Hoţii însă, da. Sunt doar câteva firme în România care învârt miliarde de euro din bani publici, dar care îşi ascund proprietarul. Acest mod de a face afaceri în România trebuie să înceteze. Vrem să ştim cine deţine aceste companii, ce legături au cu cei care le oferă contractele grase din banii noştri, dacă afacerile sunt legale şi, sigur, dacă îşi plătesc corect toate contribuţiile la stat. Am depus, cu ajutorul unor tineri curajoşi, care îşi iubesc ţara, un proiect de lege de interzicere a acţiunilor la purtător. Va urma o campanie lungă de strângere de semnături şi vom avea nevoie de ajutorul fiecăruia. Este însă o luptă care merită dusă", a declarat Cătălin Ivan.

Potrivit europarlamentarului, din datele de la Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor reiese că în România funcţionează în prezent 384 de astfel de societăţi ai căror proprietari sunt imposibil de identificat, iar aceste firme au încheiat, în ultimii zece ani, contracte de miliarde de euro cu statul.

"Pe lângă vulnerabilităţile legate de spălare de bani sau chiar finanţarea mascată a terorismului, vorbim aici de miliarde de euro pe care statul român nu le poate urmări şi care dispar în neant. Nu ştim cine se află în spatele acestor companii care fac afaceri cu banii contribuabililor români, prin urmare, în cazul unor fraude sau fapte de corupţie, nu putem urmări banii şi nici nu poate fi recuperat prejudiciul. România nu îşi mai poate permite luxul de a 'rătăci' miliarde de euro", a precizat Cătălin Ivan.

Proiectul de lege a fost iniţiat în urma unor dezbateri cu DIICOT, Funky Citizens, Transparency Internaţional, Frames Media Network şi Rise Project.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor