Claudia Boghicevici: Scăderea populaţiei active va crea grave dezechilibre pe piaţa muncii
alte articole
Datele preliminare ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor de anul trecut indică o scădere demografică de 9,6% faţă de Recensământul din 2002, iar cea mai mare reducere se constată în zona populaţiei active ceea ce va crea grave dezechilibre pe piaţa muncii, a declarat, miercuri, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Potrivit oficialului citat, este vorba despre o pierdere de circa două milioane de persoane în populaţia României dar nu numărul îngrijorează ci "degradarea structurii pe vârste".
Ministrul Muncii a explicat că sunt tot mai puţini tineri şi are loc o creştere a ponderii populaţiei vârstnice, de peste 65 de ani, iar cea mai mare reducere se constată în zona populaţiei active ceea ce, pe termen lung, va afecta echilibrul sistemului de pensii prin diminuarea numărului de contributori, acesta reprezentând "riscul major" pentru dezvoltarea sustenabilă a României.
"Scăderea populaţiei active va crea grave dezechilibre pe piaţa muncii, pe asistenţa socială, în sistemul asigurărilor de sănătate şi în cel al pensiilor", a subliniat Claudia Boghicevici, care a precizat că se observă o scădere a natalităţii şi o îmbătrânire a populaţiei.
Miercuri, la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului Mihai-Răzvan Ungureanu, s-a desfăşurat prima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare. Comisia este condusă de ministrul Muncii.
Comisia va elabora o strategie având ca orizont anii 2050 dar şi un plan pe termen mediu şi scurt care va viza dezvoltarea reţelei de creşe şi grădiniţe în parteneriat public-privat precum şi acordarea de stimulente mamelor care îşi doresc mai mulţi copii.
Următoarea întâlnire a Comisiei va avea loc peste o lună când vor fi examinate şi primele propuneri concrete.
Pe de altă parte, Claudia Boghicevici a menţionat că problema reîntregirii indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi examinată odată cu analiza oportunităţii reîntregirii salariilor bugetarilor, în condiţiile în care cele două măsuri au fost adoptate în acelaşi timp.
Analiza indicatorilor economici pe luna aprilie va arăta dacă aceste măsuri sunt posibile, a mai precizat ministrul Muncii.
Potrivit datelor provizorii ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor, din octombrie 2011, populaţia stabilă a României era de 19.042.936 locuitori.
Potrivit INS, în România existau la data recenzării, 7.086.717 gospodării, 8,5 milioane locuinţe (din care 8.450.607 locuinţe convenţionale şi 8.149 alte unităţi de locuit), 5.117.940 clădiri, din care 5.103.013 clădiri cu locuinţe şi 14.927 clădiri cu spaţii colective de locuit.