Dezbateri: Rolul familiei tinere în viitorul României

(photos.com)
Epoch Times România
15.03.2012

Fundaţia Creştin Democrată în colaborare cu Organizaţia de Femei a PDL a organizat o dezbatere pe tema "Familia şi etica vieţii".

Politicile publice care să conducă la încurajarea natalităţii în rândul familiilor tinere şi campaniile de conştientizare asupra riscurilor la care este expusă România în ceea ce priveşte demografia ar trebui să preocupe societatea românească, iar clasa politică să vină cu soluţii în această privinţă pe care să şi le asume.

Teodor Baconschi, preşedintele Fundaţiei Creştin Democrate, prim-vicepreşedinte al PDL, a precizat că scopul unor astfel de dezbateri îl reprezintă atât promovarea rolului femeii în rândul familiei şi al societăţii, cât şi găsirea soluţiilor la probleme cum sunt cele referitoare la declinul demografic accentuat înregistrat în România în ultimii 20 de ani.

"Pledăm pentru o pedagogie care să cultive respectul faţă de femei", a afirmat Baconschi, care a apreciat, în context, promulgarea legii privind prevenirea şi combatarea violenţei în familie.

Baconschi a avertizat, pornind de la rezultatele celui mai recent recensământ al populaţiei, că România riscă să ajungă la o populaţie de 15 milioane de locuitori în a 2050.

Prim-vicepreşedintele democrat-liberal, a accentuat că sunt necesare politici publice clare care să-i ajute tinerii să-şi întemeize o familie şi să ajungă să facă copii pe care să-i crească decent, precum şi stabilirea valorilor moral-religioase prin asigurarea, între altele, a dreptului la viaţă a copiilor nou-născuţi în cadrul unor familii normale.

Deputatul Sulfina Barbu, Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, a menţionat că, pe lângă reformele pe care le-a realizat, "Partidul Democrat Liberal are nevoie să-şi consolideze identitatea de partid de centru-dreapta". "De aceea avem nevoie de a fi deschişi la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi de a identifica soluţii faţă de care societatea trage semnale de alarmă. Avem o criză demografică. Din păcate, a trebuit să vină acest recensământ să ne arate o realitate pe care o bănuiam, o ştiam parţial, dar care astăzi a devenit o realitate. Nu cred că politicienii trebuie să rămână indiferenţi pentru că asta presupune o îmbătrânire a societăţii, o modificare a politicilor şi în domeniul pensiilor şi în domeniul asistenţei sociale", a adăugat Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a precizat că statul român trebuie să găsească soluţii şi la problematica legată de numărul mic de copii înregistrat în România în ultimii ani şi la crizele morale cu care se confruntă tinerii din ziua de azi.

Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, a afirmat că este posibil ca în viitor, România să fie o ţară cu mulţi oameni în vârstă, sprijiniţi de tineri sufocaţi de plata pensiilor.

"Riscul cel mai grav al problemelor demografice cu care se confruntă România astăzi vine din lipsa de conştientizare a efectelor şi a modului în care se produc aceste probleme demografice. (...) Într-o lume în care identitatea naţională se manifestă şi numeric, românii sunt tot mai puţini şi tot mai slabi în consecinţă. Pentru că la masa deciziilor politice europene şi mondiale este scrisă şi dimensiunea populaţiei, numărul populaţiei", a spus Raluca Turcan.

Ea a citat un raport Eurostat, din care reiese că la nivelul anului 2050 populaţia României va scădea cu 4,5 milioane de persoane. "Dacă ar fi să identificăm soluţii, cred că cel mai important semnal, când milităm pentru politici publice, este acela că familia tânără reprezintă cea mai importantă resursă pentru viitorul fiecăruia dintre noi," a adăugat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a subliniat, de asemenea, că există o responsabilitatea politică faţă de o astfel de problemă, care trebuie să se manifeste pe plan ideologic şi pe planul unei politici publice.

"Ideologic, România are nevoie să pună accent pe familia aflată în câmpul muncii, familia activă, o familie care poată să facă copii şi să le ofere o educaţie. De aceea România are nevoie de o sustenabilitate economică bazată pe educaţie. (...) În materie de politici publice este nevoie de creativitate şi este nevoie ca în România sistemele statului să funcţioneze, când vorbim de educaţie, sănătate sau infrastructură", a mai susţinut Turcan.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor a scos în evidenţăi importanţa unei legislaţii adecvate în ceea ce priveşte familia, referindu-se la recenta lege de prevenire şi combatere a violenţei în familie, precum şi la un proiect de lege aflat în dezbatere care urmăreşte să încurajeze familiile tinere, ca şi pe cele care au deja mai mult de doi copii, prin măsuri fiscale, respectiv reducerea CAS-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor