CJ Tulcea trimite 35.000 de măşti medicale în oraşul Suzhou: Suntem alături de fraţii noştri chinezi

China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)
Andrei Popescu
22.02.2020

Consiliul Judeţean Tulcea a transmis, vineri, că a decis să cumpere pentru oraşul chinez Suzhou aproximativ 35.000 de măşti medicale, destinate protecţiei împotriva coronavirusului, la preţul de 200.000 de lei.

Potrivit CJ Tulcea, achiziţia celor 35.000 de măşti medicale s-a realizat în urma unui acord de parteneriat cu Crucea Roşie, filiala Tulcea, încheiat după ce municipalitatea Suzhou ar fi transmis că activitatea economică şi administrativă locală a fost paralizată din cauza epidemiei de coronavirus şi a semnalat o mare lipsă în privinţa acestor măşti.

“Deşi Tulcea şi Suzhou sunt separate de o distanţă considerabilă, suntem alături de fraţii noştri chinezi şi ne exprimăm speranţa că municipalitatea soră va fi cât mai puţin afectată de problema medicală cu care se confruntă Republica Populară Chineză. Având în vedere înalta calitate a serviciilor medicale furnizate în unităţile spitaliceşti din Suzhou, precum şi modul exemplar în care comunitatea chineză se mobilizează în situaţii critice, suntem convinşi că prin efortul conjugat al populaţiei şi autorităţilor publice, efectele negative vor fi limitate, până la dispariţia situaţiei de urgenţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, citat în comunicat.

Merită menţionat, de asemenea, că, joi, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, anunţase că a primit de la “fraţii“ din provincia chineză Guangdong o scrisoare prin care cei care conduc provincia solicită o vorbă bună, o încurajare din partea judeţului Dolj, pentru a simţi că nu sunt singuri în lupta cu coronavirusul.

“De zece ani suntem înfrăţiţi cu provincia Guangdong, cu capitala la Guangzhou, cea mai mare şi mai dezvoltată provincie din China. Cei de acolo au venit de trei ori la noi în vizită, o delegaţie de la noi a fost la ei anul trecut. Ei bine, ei trec acum printr-o situaţie specială şi ne-au trimis o scrisoare”, a precizat Prioteasa. Detalii aici.

Coronavirusul Wuhan, numit după oraşul în care a fost depistat pentru prima dată, a generat temeri în privinţa declanşării unei adevărate pandemii, în condiţiile în care au fost confirmate îmbolnăviri cu acest virus în China, Hong Kong, Macao, Taiwan, Australia, Cambodgia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Malaezia, Nepal, Sri Lanka, Singapore, Tailanda, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Iran, Italia sau Vietnam. Mai multe oraşe chineze, precum Wuhan, rămân în carantină, iar China se confruntă cu o izolare internaţională.

În momentul de faţă, în zonele cele mai afectate de coronavirus potrivit mărturiilor, sunt înfiinţate numeroase centre de tratament improvizate în locuri precum stadioane, unde sunt amplasate numeroase rânduri de paturi aliniate foarte aproape unele de celelalte. Cu toate acestea, lipsa consumabilelor medicale, cum ar fi costume de protecţie şi truse de diagnostic, lipsa tratamentului medical, fac ca aceste centre să fie doar tabere de izolare, unde pot apărea contaminări încrucişate, avertizează specialiştii.

Un nou aspect îngrijorător privind starea avansată a epidemiei din China constă în faptul că, potrivit mass-mediei chineze, în Wuhan au fost trimise 40 de incineratoare industriale mobile. Incineratoarele, utilizate de obicei pentru eliminarea cadavrelor animalelor, sunt acum folosite pentru a gestiona „deşeurile medicale”, potrivit postului american de televiziune NTD. Sursele citate în rapoartele mass-media chineze au semnalat temeri legate de posibila folosire a acestora pentru a incinera rămăşiţe umane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor