Ciumă pneumonică în China. Două persoane internate
alte articole
Două persoane din China au fost diagnosticate cu ciumă, a doua oară în ultimele luni.
Ciuma este extrem de contagioasă - a provocat vechea pandemie care a bântuit Europa - şi care se pare că îşi avea originea tot în Asia.
Cei doi pacienţi din provincia Mongolia Interioară au fost trataţi la un spital din Beijing, oraş cu peste 21 de milioane de locuitori, potrivit oficialilor locali, a informat AFP.
„Au fost implementate 'măsuri de prevenire şi control relevante' pentru a preîntâmpina răspândirea bolii mortale”, au declarat oficiali din Sănătate.
Ciuma pneumonică, cea mai virulentă formă a bolii, poate fi fatală în 24 până la 72 de ore, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce forma bubonică este mai puţin periculoasă.
În mai, un cuplu de ruşi din Mongolia a murit din cauza ciumei bubonice după ce aceştia au mâncat rinichi crud de marmotă, un remediu local pentru sănătate.
„Comisia naţională de sănătate face eforturi pentru a stăvili şi trata cazurile identificate precum şi o monitorizare mai atentă”, a declarat Fabio Scano, coordonator OMS China.
Scano a declarat pentru AFP că „riscul de transmitere a ciumei pulmonare este doar prin contacte apropiate şi înţelegem că acestea sunt examinate şi gestionate”.
Potrivit site-ului OMS, boala este extrem de contagioasă şi „poate declanşa epidemii severe prin contact de la persoană la persoană prin picăturile din aer”. Simptomele includ febră, frisoane, vărsături şi greaţă.
Pe platforma de socializare chineză Weibo, cenzorii Partidului au şters orice referire la hashtagul „Beijingul confirmă că tratează cazurile de ciumă” şi au încercat să controleze discuţiile - şi panica - legate de boală.
Miercuri, departamentul de urgenţă al Spitalului Chaoyang din Beijing a funcţionat normal după carantina temporară cauzată de cei doi pacienţi infectaţi, potrivit Global Times din China.
Se presupune că cei doi pacienţi au ajuns săptămâna trecută la Beijing.
Ştiri despre eventuala izbucnire a unei epidemii nu au apărut încă, dar acest lucru nu este neapărat o veste bună. Regimul comunist chinez muşamalizează în mod frecvent asemenea ştiri, elocvent în acest sens fiind modul în care a ascuns cazurile epidemiei de SARS care a lovit China la începutul anilor 2000. Epidemia s-a extins în cele din urmă inclusiv peste graniţă, ajungând în Canada unde a omorât mai multe persoane. Numărul morţilor de SARS în China este şi acum neclar, cifrele oficiale fiind mai mici cu câteva ordine de mărime.