Cîţu: Propaganda cu "tăierea" trebuie să dispară. Niciun minister nu are bani tăiaţi în această rectificare

Florin Cîţu
D.B.
26.11.2019

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, că doreşte să facă unele clarificări privind rectificarea bugetară publicată pe site-ul ministerului, întrucât a văzut în spaţiul public „o dezinformare care vine din partea PSD”.

În primul rând, Cîţu a subliniat că această rectificare bugetară era necesară „având în vedere execuţia bugetului până în acest moment şi faptul că bugetul a fost construit pe informaţii neadevărate, pe o supraestimare a veniturilor”.

“Rectificarea era necesară pentru că dacă nu făceam această rectificare, banii pentru pensii, indemnizaţii, concedii medicale şi alte cheltuieli sociale nu erau cuprinşi pentru ultimele 2 luni. [...] Cine spune că nu trebuia să facem aceste plăţi minte, şi ar fi trebuit, în primul rând să încep să cer celor de la PSD să ne spună unde sunt cei 18 miliarde lei, dacă trebuia să cerem banii să-i aducă ei de acasă sau trebuie să îndreptăm ce au făcut ei?”, a adaugat liderul PNL.

Şeful Finanţelor a ţinut să precizeze că rectificarea „are rolul de a îndrepta şi repara toate prostiile făcute în ultimii 3 ani de zile de PSD la guvernare”.

„Este cinic să vezi acest partid care vine astăzi şi ne spune... şi comentează această rectificare bugetară dar nu a plătit concediile medicale de 3 luni de zile, aproape patru. A întârziat plata pentru TVA. Nu a inclus în buget banii pentru pensii, pentru indemnizaţii pentru copii [...] şi aşa mai departe. [...] Cu această rectificare punem punct unei practici mizerabile prin care banii care trebuiau să ajungă pentru cheltuieli sociale erau folosiţi pentru baronii locali şi în acelaşi timp punem punct unei practici prin care, la sfârşit de an, deficitul era artificial redus prin amânarea unor plăţi pentru anul următor. Anul trecut Comisia Europeană a scris negru pe alb că această practică este ilegală şi nu trebuie să continue. Noi nu facem această practică. Respectăm legea şi prin această rectificare bugetară vom arăta ce s-a furat, unde s-a furat şi unde s-a supraestimat”, a afirmat ministrul Finantelor.

În acelaşi timp, Cîţu a mai declarat cu acest prilej că propaganda cu „tăierea” banilor trebuie sa dispară din spaţiul public şi a reiterat că „niciun minister nu are bani tăiaţi în această rectificare”.

Întrebat de jurnalişti dacă este adevărat că de la Educaţie se va tăia o sumă considerabilă chiar dacă vorbim de fonduri europene, Cîţu a răspuns:

„În primul rând, cred că aţi folosit un cuvânt foarte tare: ‘a tăia’. Nu taie nimeni nimic de nicăieri. Veţi vedea comunicatul Ministerului Educaţiei unde se spune foarte clar că este vorba despre un proiect de 2 miliarde de lei care nu a fost semnat. Dacă nu a fost semnat până acum, acei bani nu pot să mai existe. Nu taie nimeni niciun ban. Această propagandă cu tăierea trebuie să dispară din spaţiul public. Niciun minister nu are bani tăiaţi în această rectificare”.

Şeful Finanţelor a vorbit şi despre o afirmaţie a sa greşit interpretată de o parte din presă, potrivit căreia Educaţia şi Sănătatea nu ar mai trebui să mai fie considerate domenii prioritare.

„[...] Am spus că orice ţară dezvoltată şi care vrea să aibă un sistem de educaţie şi sănătate foarte bine finanţat are nevoie de un sector privat dezvoltat, de unde să ia bani şi să finalizeze aceste sectoare. [...] Am spus că 'atâţia ani de zile Sănătatea şi Educaţia au fost prioritare, vă place cum arată?', iar moderatorul a spus 'da, arată ca şi cum n-ar fi fost prioritare'. Asta este toată declaraţia”, a precizat Florin Cîţu.

Reamintim că Ministerul Finanţelor Publice a publicat, marţi dimineaţă, noul proiect de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019. Situaţia nu arată prea bine, în contextul în care este estimat un deficit ce ar putea urca până la 4,3% din Produsul Intern Brut, depăşind cu mult ţinta agreată cu Uniunea Europeană. Detalii aici

Declaraţia integrală în video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor