Cîrstoiu anunţă că va ţine o conferinţă pe tema scandalului legat de clinica Anemona: Nu azi, vreau să mai adunăm informaţii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coalitiei PSD -PNL pentru primaria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coalitiei PSD -PNL pentru primaria Capitalei (Epoch Times Romania)

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD-PNL în cursă pentru Primăria Capitalei, a declarat, luni, că, după ce va mai strânge informaţii, va ţine o conferinţă de presă pe tema incompatibilităţii sale pentru a adresa acuzaţiile care i se aduc privind serviciile prestate la clinica Anemona.

“Eu v-am spus că astăzi este o zi dedicată Transporturilor şi pentru asta o să avem la un moment dat o discuţie amplă pe acest subiect. Astăzi vreau să vorbim despre transporturi. O să fac eu o conferinţă pe tema asta pentru că am şi eu opinia mea, pe care vreau să o explic detaliat. Nu astăzi, vreau să mai adunăm nişte informaţii. Să ştiţi că m-am întâlnit cu doamne în parc, la gară, pe stradă, care mi-au cerut consultaţii medicale.

Probabil că eram tot în incompatibilitate. În orice cabinet privat, în orice spital privat sunt nişte taxe, sunt nişte costuri. Şi spitalele au costurile lor, se eliberează un decont la externare. Fiecare act medical e urmat de nişte costuri”, a precizat Cîrstoiu, citat de News.ro, întrebat de ce apare numele lui pe documentele medicale de la Anemona Med şi pe cele legate de Covid, deşi susţine că nu dă consultaţii la această clinică.

De asemenea, întrebat şi despre faptul că Colegiul Medicilor a spus că firma Anemona nu era acreditată să ofere învăţare continuă pentru medici deşi el a declarat că asta făcea, medicul Cătălin Cîrstoiu a precizat că este vorba despre “o interpretare eronată”:

“Da, este o interpretare eronată, să ştiţi că, şi când stau de vorbă cu colegii mei, discutăm tot cazuri medicală şi tot educaţie continuă e indiferent că are loc în spital, în parc, la un congres, pe stradă. Când te întreabă un coleg mai tânăr cum să rezolvi un caz, e datoria mea să îi explic şi ăsta e rolul meu ca profesor universitar. E o abordare absolut tendenţioasă şi chiar este strigător la cer că tot corpul profesional al medicilor şi al cadrelor didactice din medicină sunt coborâte într-o mocirlă, cu bună ştiinţă”.

Cîrstoiu a continuat: “Eu mi-o pun la dispoziţie, expertiza mea, şi pentru medicii din spital, şi atunci când am fost chemat la spitale private să intru în sală să rezolv un caz greu, dar şi la spitale publice unde am fost solicitat şi am lăsat tot şi m-am dus ca să salvăm un om. Punct. Rolul meu este să ajut oamenii care au nevoie de mine, indiferent că pot apare discuţii sau nu. (..) Şi da, am plecat într-un spital public, sau într-un spital privat, să ajut oamenii să ducă la bun sfârşit un cancer osos, de exemplu. Nu cred că am făcut un lucru strigător la cer că am salvat o viaţă, poate unii consideră că da, eu îmi asum treaba asta”.

Remarcile lui Cîrstoiu vin în contextul în care acesta s-a apărat, în 2020, de acuzaţia de incompatibilitate, susţinând către Corpul de Control al Guvernului că la clinica Anemona face numai “formare profesională de medici specialişti şi rezidenţi”. Totuşi, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educaţie medicală continuă, după cum arată şi un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România pentru HotNews.ro.

Atât Corpul de Control al Guvernului, în 2020, cât şi o investigaţie jurnalistică a Hotnews.ro, în 2024, au descoperit că medicul Cîrstoiu lucrează şi ca manager la SUUB şi ca medic la clinica privată a familiei sale. El s-a apărat spunând că ce face este formarea profesională de medici şi rezidenţi.

Potrivit sursei citate, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof. dr. Cătălin Cârstoiu în relaţia dintre poziţiile sale de la spitalul de stat (SUUB) şi clinica familiei (Anemona). Cîrstoiu a negat că are vreo funcţie sau că încasează vreun ban pentru ce face la Anemona.

În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susţinut în scris că, la Anemona, face “formare profesională de medici şi rezidenţi”. Corpul de control nu a investigat mai departe în ce constă această activitate.

“Funcţia de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical desfăşurate în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”, prevede Legea Sănătăţii din 2006.

Mai exact, continuă site-ul citat, din punct de vedere legal, Cîrstoiu nu putea oferi servicii medicale decât la Spitalul Universitar unde era şi manager. Însă activitate didactică putea avea şi în altă parte, de pildă la UMF. Atunci când invocă faptul că la Anemona făcea “formarea profesională de specialişti şi rezidenţi”, Cîrstoiu apelează la această excepţie din lege. Din datele şi din răspunsurile oficiale însă, clinica privată nu se ocupă cu formarea sau educaţia medicilor.

Totodată, clinica Anemona nu este furnizor de educaţie medicală continuă, potrivit unui răspuns al Colegiului Medicilor din România (CMR) către Hotnews.ro. Colegiul Medicilor este instituţia care acreditează furnizorii de educaţie medicală continuă, cei care organizează cursuri, conferinţe etc. pentru specialişti. Furnizorii sunt, de regulă, societăţi şi asociaţii profesionale sau spitale cu integrare clinică (de exemplu, spitale universitare).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne