Circa 600 de salariaţi ai combinatului Oltchim au protestat în faţa Prefecturiii Vâlcea

Aproximativ 600 de angajaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea au participat, joi după-amiază, la un marş şi un miting de protest, în municipiul Râmnicu Vâlcea, din cauza situaţiei dificile în care se află compania, transmite corespondentul NewsIn.
Epoch Times România
05.07.2012

Aproximativ 600 de angajaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea au participat, joi după-amiază, la un marş şi un miting de protest, în municipiul Râmnicu Vâlcea, din cauza situaţiei dificile în care se află compania, transmite corespondentul NewsIn.

Protestul a început la ora 16.00, participanţii mărşăluind pe Calea lui Traian - artera principală a oraşului - până în faţa Prefecturii Vâlcea şi strigând: “Chimia salvează România”, “Guvernele-au trecut/Noi n-am mai pornit” , “Hoţii!”, “Jos Băsescu”, etc.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, principalele nemulţumiri sunt legate de “întârzierea salariilor cu două luni, neimplicarea Ministerului Economiei, în calitate de acţionar majoritar, pentru accesarea de către SC Oltchim a unui credit de 40 milioane de euro, necesar capitalului de lucru până la finalizarea privatizării, dar şi tergiversarea de către MECMA şi Guvernul României a majorării capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS în baza avizului Comisiei Europene din 07.03.2012".

Diculoiu a mai declarat că Sindicatul Liber Oltchim a solicită ca "privatizarea Combinatului să se realizeze numai după majorarea capitalului social şi după preluarea Rafinăriei Arpechim Piteşti.

"Cerem, de asemenea, să se pună în practică memorandumul Guvernului României din iunie 2011 privind preluarea de către SC Oltchim a Rafinăriei Arpechim Piteşti de la SC Petrom şi solicităm un program de măsuri cu termene şi responsabilităţi în vederea privatizării SC Oltchim în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Piteşti", a mai spus liderul de sindicat de la Oltchim.

Participanţii la protest l-au huiduit pe prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, pentru că nu i-a întâmpinat în faţa Prefecturii, şi i-au cerut demisia după ce acesta a declarat că nu cunoaşte problemele Oltchim, deoarece abia a fost înstalat în funcţie.

Prezent la miting, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a susţinut că Guvernul este preocupat de soarta combinatului şi le-a dat protestatarilor o veste "de ultimă oră": "Până luni, administratorul special are sarcina să prezinte guvernului un raport cu soluţiile pentru accesarea împrumutului de 40 de milioane de euro, pentru Oltchim".

La final, o delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de prefect, care a promis că va transmite Guvernului revendicările lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor