Circa 25.000 de curse ale transportatorilor sunt blocate pe drumurile naţionale
Circa 25.000 de curse ale transportatorilor sunt blocate pe drumurile naţionale ca urmare a aplicării măsurii de restricţionare temporare a vehiculelor de peste 7,5 tone între 22 şi 23 iunie, a declarat vineri, preşedintele FORT, Augustin Hagiu.
”În peste zece ore de aşteptare în mijlocul drumului, în condiţiile în care este greu să găseşti umbră pe drumurile naţionale sau parcări amenajate, motorul trebuie să stea pornit pentru a asigura aerul condiţionat necesar în cabină şoferului. Consumul pe oră este de 4 litri carburant pentru un camion, ceea ce preupune astfel un consum total într-o zi de 40 litri de motorină. Vorbim de 25.000 de curse blocate pe drumurile naţionale în 29 de judeţe care aşteaptă să vină noaptea” a explicat preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
Acesta a precizat că informarea a venit târziu, luând în considerare momentul intrării în vigoare a restricţiei.
”Am discutat cu CNADNR apoi au venit vineri dimineaţă cu o erată la informare, astfel că se aplicau excepţii pentru anumite tipuri de transport, cum ar fi pasageri, de bunuri persabile, de bunuri sub temperatură controlată, de animale vii. Vom încerca să rezolvăm şi problema vinietei valabile la data introducerii restricţiei până la ora 12 noaptea, ceea ce înseamnă că transportatorul va trebui să suporte cheltuieli suplimentare”, a explicat Hagiu.
FORT a solicitat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România ca atunci când situaţia o impune, aceste informări să fie făcute cu 5-6 zile înainte.
”Este o situaţie similară cu ce s-a petrecut iarna tecută. Diferenţa este că în prezent avem produse necesare catre trebuie să ajungă în supermarketuri. De exemplu, apă minerală, dar şi alte produse lichide, care nu sunt marfuri perisabile sau sub temperatură controlată, dar sunt de strictă necesitate în perioada de caniculă. Urmează să discutăm şi despre aspectul acesta. L a fel vorbim partea agricolă, pentru că a început campania agricolă şi recoltările”, a completat preşedintele FORT.
Hagiu a mai spus că restricţiile nu se aplică şi celor care lucrează la infrastructură.
”Vreau să atrag atenţia asupra modului discriminatoriu în care suntem trataţi. Cei care lucrează pentru infrastructură, şi o fac prost, pentru că de aceea stăm când este caniculă, ei nu sunt restricţionaţi. Circulă nestingherinţi cu 60 tone pe drumurile publice, iar dacă astfaltul cedează la 40 tone maxim autorizat, să ne gândim cum se comportă la 60 tone maxim autorizat. În România nu există asfalt de calitate, în mod normal ar trebui să acopere zona de iarnă şi de vară”, a conchis reprezentantul federaţiei.
Circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi interzisă, între 22-23 iunie, orele 11.00-20.00, ca urmare a averizării de cod portocaliu de căldură pentru mai multe judeţe din ţară.
Excepţie vor face transporturilor de persoane, de animale vii si de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehicule care participa la intervenţii în caz de forta majoră, transporturi funerare,poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi; de mărfuri sub temperatura controlată,pentru tractari vehicule avariate;pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate şi transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizarii.
Restricţia va fi aplicată pentru 22 iunie în 29 de judeţe, respectiv Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botosani.
Pentru 23 iunie se aplică în 11 judeţe, respectiv Dolj, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Braila, Galaţi.
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, datorită temperaturilor ridicate din timpul zilei se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere, potrivit CNADNR.