Berlusconi promite proteste legate de votul pentru preşedinte

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, cu ochelari de soare în Senat, 16 martie 2013
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, cu ochelari de soare în Senat, 16 martie 2013 (ALBERTO LINGRIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.03.2013

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a promis un val de proteste dacă un candidat de centru-stânga va fi ales pentru a-i urma preşedintelui Giorgio Napolitano, pe măsură ce impasul după alegerile de luna trecută s-a adâncit luni, potrivit unui raport Reuters.

Alegerea noului şef al statului este următoarea sarcină majoră pentru parlament, acum divizat în trei blocuri rivale, după ce alegerile au plasat un partidul de centru-stânga în fruntea camerei inferioare - dar acesta nu are majoritate în Senat şi se află în imposibilitatea de a guverna.

Impasul a cauzat creşterea alarmării în Europa şi temeri legate de o revenire la haosul de pe piaţa financiară care l-a forţat pe Berlusconi să demisioneze în 2011, criza bancară din Cipru subliniind fragilitatea încrederii în zona euro.

Napolitano urmează să înceapă miercuri consultări cu liderii partidelor pentru a vedea dacă se poate forma un guvern, dar partidele nu au arătat niciun semn că ar vrea să treacă peste disputele dintre ele, crescând probabilitatea unei reveniri la urne în câteva luni.

Parlamentul va începe procesul de alegere al preşedintelui la jumătatea lunii aprilie, cu o lună înainte ca mandatul lui Napolitano să se încheie, pe 15 mai. Fără o majoritate de ansamblu în cele două camere, partidul de centru-stânga ar trebui să ajungă la un acord fie cu blocul de centru al prim-ministrului Mario Monti, fie cu Mişcarea 5-stele a actorului de comedie şi bloggerului Beppe Grillo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor