Cioloş, despre proiectul salarizării unitare: Vor creşte salariile mici, salariul premierului scade

Deşi nu a putut fi finalizată de Guvernul său, legea salarizării reprezintă un progres, căci măcar s-a lansat în spaţiul public această idee. Mai mult, proiectul vizează în principal creşterea salariilor mici, a apreciat premierul.
Ana Ion
04.12.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
04.12.2016

Creşterile prevăzute în proiectul legii salarizării unitare vizează, în primul rând, salariile mai mici, în timp ce salariul premierului va scădea, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş, preluat de Agerpres, la digi24.

"Ne-am planificat o creştere începând de anul viitor până în 2021. În primii ani vor creşte mai mult salariile mici şi la urmă vor creşte puţin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra şi a aduce echitate (...). Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câştiga preşedintele, premierul, miniştrii, secretari de stat, şamd. Nu cresc salariile, ba chiar la prim ministru va scădea salariul faţă de cât e acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creşterile sunt în primul rând la salariile mai mici", a declarat duminică premierul.

Întrebat despre impactul bugetar pe care îl va avea această lege în 2017, Cioloş a răspuns : "Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanţa de urgenţă 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei, (...) deci creşterile pentru medici sau pentru sistemul de sănătate, pentru profesori şi câteva reechilibrări în administraţie, la care de anul viitor (...) mai e vorba de încă un miliard şi ceva care s-ar adăuga (...). Important nu e atât cu cât creşti anul viitor, ci important e faptul că la sfârşit, în 2021, ajungem să aşezăm grilele".

Cioloş a mai apreciat că legea salarizării, deşi "nu i-a ieşit", nu poate fi considerată un eşec total, căci măcar a fost începută.

"Salarizarea în administraţia publică e într-un fel legată şi de reforma în administraţia publică şi cred că ar trebui mers în paralel cu ele, aşa le-am gândit.

N-aş spune că e un eşec total, pentru că am început totuşi. Am început, şi a început dna ministru cu acest proiect, a fost lansată în spaţiul public ideea unui proiect de lege al salarizării unitare, însă după câteva săptămâni de analiză a proiectului şi de discuţii cu partenerii sociali a reieşit clar că va fi imposibil să finalizăm un astfel de proiect de lege, realist vorbind, fără să avem o bază de date cu toate salariile", a declarat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor