Cioloş: Noii membri UE au nevoie de administraţii performante, nu doar de diplomaţi excepţionali

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.02.2012

Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat joi că noile state membre trebuie să contribuie la viziunea europeană, venind cu "argumente solide" şi "soluţii concrete", dar pentru aceasta e nevoie de administraţii performante "acasă", nu doar de diplomaţi excepţionali.

"Uniunea Europeană de azi este într-un proces de transformare, într-un proces în care fiecare stat membru, în funcţie de capacitatea sa de influenţă, îşi pune amprenta", a spus Dacian Cioloş, care a prezentat priorităţile României la nivel european, la conferinţa "România în UE. Cinci ani de la aderare".

România doreşte menţinerea unei politici agricole comune şi a unei politici de coeziune puternice, sprijinite de bugete solide, care să reducă disparităţile între statele membre, doreşte să se alăture zonei euro, iar până atunci să participe la luarea deciziilor care se aplică în zona euro, dar care au impact şi asupra zonei non-euro; România este preocupată de accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii, de aderarea la Spaţiul Schengen, de viitorul MCV-ului, precum şi de apărarea intereselor sale strategice în sectorul energetic şi în cel de transport sau de o absorbţie mai mare a fondurilor europene, a rezumat Dacian Cioloş principalele domenii de interes ale României în comunitatea europeană.

Comisarul pentru agricultură a subliniat că viziunea europeană este, în practică, viziunea statelor membre, negociată, agreată, integrată şi transpusă la nivel european. "Aici avem poate nevoie de o schimbare de perspectivă. Această viziune europeană nu stă numai în puterea câtorva state membre mai mari sau mai experimentate în traducerea unor sensibilităţi strategice naţionale într-un limbaj comunitar (...) E nevoie ca noile state membre să fie pro-active, să fie convingătoare, cu argumente solide, tehnice, să vină cu soluţii concrete despre cum o propunere sau alta poate fi transpusă la nivel european, cu o bună înţelegere a impactului şi susţinere a impactului pe acestea le-ar avea asupra altor state membre", a spus Cioloş, subliniind că pentru aceasta este nevoie de "administraţii performante acasă", "nu doar de diplomaţi excepţionali".

Oficialul a subliniat că cel mai mare risc de excludere din construcţia europeană vine "mai degrabă din autoexcludere, din şovăiri politice, din dezinteres".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor