Cioloş, în lumina reflectoarelor. „Guvernul tehnocrat are o urgenţă clară - pomana electorală”

Guvernul Cioloş a deghizat practic pomana electorală într-o reformă a salarizării în domeniul bugetar care, de altfel, este nesustenabilă, iar sursa de finanţare este efemeră, a opinat fostul ministru Lucian Isar.
Lucian Isar (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.04.2016

Într-un articol publicat pe site-ul personal, intitulat "Urgenţa tehnocrată înseamnă pomeni electorale", economistul Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri pe vremea lui Victor Ponta, susţine că România corupe până şi conceptul de tehnocraţie, care oricum rămâne dificil de înţeles.

„A început cu ministrul care a luat la ţintă o bătrână cu un mănunchi de usturoi şi continuă acum cu deciziile actualului guvern. La 6 luni de la investire se văd cu ochiul liber: lipsa de politici industriale, lipsa de reacţie a administraţiei la tragedii, strategia energetică anunţată înainte de a şti ce faci cu energia, aşa-zisa deschidere către societatea civilă, deşi e-mailurile nu au răspuns, politici anti sărăcie anunţate cu "va urma".

Guvernul tehnocrat, cu bune şi cu rele, nu are un set clar de realizări, nu are priorităţi pe termen lung, de tipul creşterii natalităţii, dar are o urgenţă clară: pomana electorală. Pentru un guvern care a acceptat bugetul Ponta fără discuţii doar ca să poată strânge voturile PSD, este derutantă urgenţa cu care vrea să ia suplimentar din profitul companiilor de stat pentru a da către "echilibrarea salariilor".

Pentru că la fiecare astfel de iniţiativă cu impact în bugetul de stat şi care nu vizează opţiuni strategice ca de pildă creşterea natalităţii or finanţarea apărării, cineva trebuie să plătească nota foarte repede fără a genera beneficii pe măsură. Modalitatea de plată: deturnarea profitului de la companiile de stat, o continuare a politicii guvernului Ponta de a limita investiţiile în economie. Lipsa investiţiilor poate crea un stimul electoral de moment, dar privează România de dezvoltare şi bunăstare pe termen mediu şi lung” scrie Lucian Isar.

Economistul este de părere că pomana electorală deghizată în reformă a salarizării în domeniul bugetar este nesustenabilă, iar sursa de finanţare este efemeră.

„Reformarea prin ordonanţe de urgenţă este, şi ea, o soluţie artificială şi avem toate motivele să ne întrebăm, dincolo de promisiunile actualului guvern, unde este de fapt urgenţa?”, se întreabă, retoric, Lucian Isar, soţul şefei PNL Alina Gorghiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor