Cioloş: Am avut semnale inclusiv de la partide aşa-zis pro-ruse că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova

Premierul Cioloş a declarat, în urma întâlnirii sale cu partidele din opoziţie de la Chişinău, că a primit semnale de la acestea cum că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova.
Ana Ion
29.08.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
29.08.2016

Recent întors din vizita efectuată în Republica Moldova, premierul Cioloş a declarat că, în cursul vizitei sale, a primit semnale inclusiv de la partidele considerate pro-ruse, conform cărora acestea nu ar dori întreruperea parcursului european al Republicii Moldova, relatează radiochisinau.md.

"România va continua să rămână un susţinător nu doar al parcursului european al Republicii Moldova, ci al parcursului democratic şi reformist din Republica Moldova. Tocmai acesta a fost şi obiectivul întâlnirii mele şi cu partidele din opoziţie, pentru a transmite acest mesaj, cu argumente: de ce din punctul nostru de vedere e nevoie ca în Republica Moldova să continue reformele.

Republica Moldova are un interes pragmatic să continue legătura cu UE. Nu e vorba doar de un interes, de o abordare politică. Sigur, acum nu ştiu cât de credibile pot să fie sau nu aceste afirmaţii, inclusiv de la partide din opoziţie - aşa-zis pro-ruse - am avut semnale că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova", a declarat premierul, duminică, la Radio România Actualităţi.

Premierul Cioloş a abordat şi subiectul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, subliniind că acestea sunt un proces de politică internă şi a adăugat că Moldova are nevoie de reforme iar România trebuie să vină cu sprijin direct:

"Cel mai bun mod al nostru de a ajuta este să arătăm că această apropiere de Uniunea Europeană este una care produce rezultate, care produce bunăstare pentru cetăţenii moldoveni, pentru că, dacă rămânem doar la nivelul discursurilor şi declaraţiilor politice şi de la Bruxelles şi din alte capitale europene, nu o să încurajăm cetăţenii Republicii Moldova să facă acest pas, care presupune anumite eforturi.

Pentru că apropierea de UE, competitivitatea pe piaţa europeană, din punct de vedere de economic, bunăstarea în Republica Moldova presupun şi anumite eforturi de reformă care vor fi benefice şi economiei Republicii Moldova, în general. Lucrurile acestea sunt mai greu de explicat, dar, dacă venim doar cu constrângeri şi impunând anumite lucruri, anumite reforme, fără să le explicăm şi fără să venim şi cu sprijin direct, poate să existe un recul al susţinerii guvernelor care doresc să facă reformă', a mai afirmat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor