Ciocniri violente de 1 mai în Paris. Gaze lacrimogene, pietre, arestări

Ciocniri violente în poliţişti şi manifestanţi în Paris, 1 mai 2019 (Zakaria Abdelkafi/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.05.2019

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene la un protest ce a a vut loc miercuri în Paris cu ocazia zilei de 1 mai, când persoane violente mascate au distrus vehicule, în condiţiile în care guvernul a avertizat că marşul tradiţional de ziua muncii ar putea fi deturnat de huligani, potrivit publicaţiei americane The New York Times.

Posturile de televiziune din Franţa au difuzat imagini în care huligani au distrus parbrizul unei dubiţe parcate, în timp ce nori de gaze lacrimogene puteau fi văzuţi plutind deasupra locurilor unde manifestanţii s-au comasat pe malul stâng al Senei în Paris cu ocazia marşului anual al sindicatelor în districtul Montparnasse.

Poliţiştii s-au ciocnit cu grupuri de vandali şi manifestanţi pe bulevardul Montparnasse şi au fost atacaţi cu pietre şi alte obiecte.

Marşul de 1 Mai a fost mereu însoţit de violenţe, însă în acest an guvernul a avertizat că riscul este mai ridicat din moment ce evenimentul va atrage şi aripa mai violentă a mişcării Vestele Galbene, militanţi ai muncii şi membri ai aşa-numitului Bloc Negru – un grup internaţional de anarhişti şi anticapitalişti care sunt îmbrăcaţi în negru şi provoacă pagibe semnificative atunci când sunt prezenţi la proteste. Anul trecut, în Paris, anarhiştii au spart vitrinele a numeroase magazine.

În acest an, Blocul Negru a cerut pe reţelele sociale ca oamenii, de pe cuprinsul Europei, să vină în număr mare în Paris de 1 mai pentru a provoca haos. Oficialii francezi au declarat că se aşteptau să vină aproximativ 2.000 de anarhişti.

Securitatea a fost înăsprită din cauza temerilor privind violenţele şi aproximativ 7.400 de poliţişti au fost desfăşuraţi doar în Paris.

Marşul oficial de Ziua Muncii trebuia să înceapă la 2:30 p.m., ora Parisului, însă mulţimi mari de oameni deja s-au adunat cu mult timp înainte de start pe Boulevard du Montparnasse.

Peste 230 de demonstraţii au fost organizate în Franta şi toate au fost paşnice cu excepţia celei din Paris, potrivit sindicatului muncii CGT.

Poliţia a afirmat că a arestat 200 de persoane şi a percheziţionat cel puţin 12.520 de persoane până la amiază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor