Care este procedura referitoare la candidaţii propuşi de Victor Ponta

Candidaţii propuşi miercuri de ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, la funcţiile de conducere din Ministerul Public urmează să fie intervievaţi la sfârşitul lunii mai, după cum a decis Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
03.04.2013

Candidaţii propuşi miercuri de ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, la funcţiile de conducere din Ministerul Public urmează să fie intervievaţi la sfârşitul lunii mai, după cum a decis Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Membrii CSM au discutat miercuri calendarul privind numirea procurorilor şi au stabilit ca în perioada 3 - 30 aprilie să fie solicitate documentele necesare pentru intervievarea candidaţilor, iar până pe 21 mai să fie puse în dezbatere publică proiectele de management ale acestora şi să fie făcute verificări în privinţa acestora.

În perioada 21-28 mai, vor fi analizate rezultatele dezbaterii publice a proiectelor şi verificării candidaţilor, iar în zilele de 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi transmise Ministerului Justiţiei pe 3 iunie.

După mai multe zile de conflict mocnit în USL, din cauza intenţiei lui Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi, cunoscută "omul lui Băsescu", pentru şefia DNA, decizia finală a fost luată miercuri dimineaţă. Premierul Ponta a trimis lista cu nominalizările, pe care se găseşte Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timp ce Tiberiu Niţu, propus anterior de Pivniceru şi respins de Băsescu, a fost trecut pe listă pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lista cu oamenii propuşi de Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a fost trimisă miercuri la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alături de Kovesi şi Niţu, au mai fost propuşi Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Pe 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar şi acesta nu mai poate fi prelungit de CSM, ceea ce ar face ca actele emise de acum înainte de către Ministerul Public să nu fie legale, se mai arată în scrisoarea lui Ponta. Toate funcţiile precizate în scrisoare vor fi ocupate de persoane numite de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.

"În baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (...)", se arată în scrisoarea lui Ponta.

După primirea scrisorii şi examinarea persoanelor propuse pentru acele posturi, urmează ca CSM să dea un aviz consultativ pentru numirea procurorilor, după care va fi rândul şefului statului să se pronunţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor