Daniel Morar: Kovesi nu are un CV anticorupţie. Este inadmisibil să fie propus un om care nu a lucrat la DNA
alte articole
Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a afirmat, marţi seară, în cadrul unei emisiuni difuzată de România TV, în legătură cu propunerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că este "absolut inadmisibil să fie propus" un om care nu are un "CV în anticorupţie".
De asemenea, Morar a mai precizat că este inadmisibil şi faptul că niciunul din numele vehiculate pentru a ocupa acest post să nu provină din interiorul DNA.
"Eu nu am o miză personală şi ar trebui să îmi fie indiferent cine este şef la DNA, şef la DIICOT şi şef la Parchetul General. Dar nu îmi este indiferent, mai ales cine este şef la DNA. Am condus această instituţie timp de şapte ani şi jumătate, ştiu ce au făcut acei procurori şi mi se pare absolut inadmisibil ca nici unul din numele vehiculate să nu provină de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA, la nivel de zvon, un om care nu a lucrat la DNA. Vorbesc de doamna Kovesi sau cine o fi, pentru că, dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează doar procurorilor DNA şi nu altcuiva. Ce mesaj le transmitem procurorilor din DNA? Niciuna din cele cinci funcţii despre care vorbim astăzi nu este ocupată de unul din procurorii DNA. Ce le spunem? Pot să facă dosare cu miniştrii-parlamentari, pot să lupte, să-şi pună totul în joc, dar nu sunt luaţi în consideraţie pentru nimic?" a declarat Daniel Morar la România TV.
Daniel Morar consideră că numirea unei persoane fără experienţă în cadrul DNA îi va descuraja pe procurori. Prin urmare, mesajul prim-adjunctului procurorului general este: "nu aveţi ce să căutaţi la vârful Ministerului Public".
Mai mult, Morar a reamintit faptul că şi Comisia Europeană a solicitat ca viitorul procuror şef al DNA să aibă expertiză şi performanţă în combaterea anticorupţiei, iar Laura Codruţa Kovesi nu întruneşte acest criteriu.
"Toată performanţa anticorupţie se datorează procurorilor DNA şi apoi judecătorilor de caz, nimănui altcuiva, nici procurorului general, nimănui altcuiva. Şi atunci nu e normal să nu apreciezi acest lucru. (...) Una din cerinţele Comisiei Europene - că am acceptat un mecanism - a fost ca, cel care urmează să fie procuror şef al DNA, să aibă expertiză şi performanţă în anticorupţie, să aibă un CV în anticorupţie. Doamna Kovesi nu are aşa ceva. A fost procuror general al României. Nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Prin urmare, eu nu spun că nu poate să ocupe această funcţie. Orice om care a împlinit zece ani vechime în Ministerul Public poate să ocupe această funcţie. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în anticorupţie la DNA şi pe cei care au făcut performanţă în combaterea crimei organizate la DIICOT, iar la Parchetul General pe cei care pot fi de oriunde", a explicat Daniel Morar.
Victor Ponta a făcut numirile la DNA şi PICCJ
După mai multe zile de conflict mocnit în USL, din cauza intenţiei lui Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi, cunoscută "omul lui Băsescu", pentru şefia DNA, decizia finală a fost luată miercuri dimineaţă. Premierul Ponta a trimis lista cu nominalizările, pe care se găseşte Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timp ce Tiberiu Niţu, propus anterior de Pivniceru şi respins de Băsescu, a fost trecut pe listă pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Lista cu oamenii propuşi de Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a fost trimisă miercuri la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alături de Kovesi şi Niţu, au mai fost propuşi Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului şef al DIICOT.
Pe 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar şi acesta nu mai poate fi prelungit de CSM, ceea ce ar face ca actele emise de acum înainte de către Ministerul Public să nu fie legale, se mai arată în scrisoarea lui Ponta. Toate funcţiile precizate în scrisoare vor fi ocupate de persoane numite de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.
"În baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (...)", se arată în scrisoarea lui Ponta.
După primirea scrisorii şi examinarea persoanelor propuse pentru acele posturi, urmează ca CSM să dea un aviz consultativ pentru numirea procurorilor, după care va fi rândul şefului statului să se pronunţe.