Traian Băsescu este de acord cu propunerile premierului pentru funcţiile de conducere din justiţie
alte articole
Într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că el şi premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, au stabilit să fie urmată "fără nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor şefi prevăzută de lege.
Iată principalele declaraţii ale şefului statului
- Pentru a nu avea dubii cu privire la legislaţia română, dau citire articolului care stabileşte care sunt procesul şi procedura de desemnare a procurorilor. Legea 303/2004, art 54: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primadjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".
- Ce înseamnă practic asta - că sunt 24 de funcţii la Parchetul General, DIICOT, DNA, care înseamnă şefi de direcţie, adjuncţi, şefi de secţie.
- Împreună cu premierul am stabilit urmarea acestei proceduri fără abatere de la ea, să respectăm legea statului român.
- Nu procurorii decid nominalizările.
- O procedură care ar da impresia unei selecţii pe baza unui concurs n-ar face decât să creeze demnitarilor şi instituţiilor implicate să spună "Merge prost, dar dacă ei au câştigat concursul...".
- Avizul CSM este consultativ, nu e obligatoriu pentru preşedinte.
- Aceasta e motivaţia pentru care am cerut premierului, în procesul de desemnare, să urmeze exact legea. Vă aduc aminte că, pe 1 octombrie, i-am transmis lui Pivniceru, ministru al Justiţiei atunci, o scrisoare cu două elemente importante. Îi spuneam că nu voi numi procurorii pentru că a urmat o procedură netransparentă.
- O atenţionam în prima parte că nu voi desemna procurori pe cei rezultaţi dintr-o astfel de procedură. În a doua parte îi exprimam opţiunea mea pentru asumarea propunerilor de către ministru. Era înainte ca propunerile cu cei doi procurori să ajungă la mine. Ea a ştiut că voi respinge cei doi procurori, pentru că nu îndeplineau un criteriu fundamental.
- Dânsa putea spune "Ce să fac? Asta a rezultat din concurs...". Eu nu puteam spune asta pentru că eu nu aveam o opţiune facultativă. La mine era decizia, capătul lanţului de desemnare.
- Aceasta e motivaţia, nevoia de motivare a răspunderii, pentru care am cerut ministrului Justiţiei să transmită la CSM propuneri asumate. S-a făcut asta pentru o parte din cele 24 de funcţii de demnitate din Ministerul Public.
- Acum e etapa în care CSM analizează şi va decide. Nimeni nu va interfera procedurile CSM, cum sper ca nimeni să nu aibă pretenţia să interfereze procedurile celorlalte instituţii implicate. Nu putem avea succes dacă ne implicăm unii în treburile altora.
- Speranţa mea e ca acest proces care va fi asumat de fiecare structură din lanţul decizional ne va duce la succes.
- Voi continuă să protejez justiţia de ingerinţa politicului unde pot şi ştiu şi sper ca trendul bun pe care a început să se mişte activitatea parchetelor va continua iar propunerile făcute până acum de premier nu-mi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie
- Definitivarea desemnării pe cele 21 de funcţii vacante din 24 câte trebuiesc desemnate de preşedinte trebuie făcută urgent. Avem aproape un an de când procurori delegaţi la rândul lor delegă. Tot sistemul de conducere al Ministerului Public e afectat de o consistentă instabilitate. Problema e cât mai merge...
- Şi procurorii aceia de dosar, cei despre care vorbim, nu sunt cei care lucrează dosarele. Oamenii cu dosarul sunt procurorii obişnuiţi, desemnaţi de CSM. Lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului e riscantă şi decredibilizează sistemul în interiorul lui.
- Cele stabilite cu ministrul Justiţiei sunt legate şi de o anume strategie. Ideea a fost să încercăm să numim câteva funcţii importante, după care să lăsăm celor numiţi posibilitatea să facă propuneri către Ministerul Justiţiei pentru cei subordonaţi lor, ceea ce nu înseamnă că, dacă e nevoie, nu putem declanşa desemnarea tuturor celor 21 de procurori. E o chestiune în care încercăm o colaborare cu CSM şi preşedinte-ministru al Justiţiei. Să sperăm că vom putea atinge acest obiectiv.
- Eroarea extraordinară pe care o fac partidele politice, încercând să dea soluţii, să facă presiuni pentru desemnarea procurorilor, vreau să ştiţi că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces.
- Întrebat dacă a avut vreo contribuţie în propunerile premierului pentru şefia Parchetelor: Am dorit o soluţie Morar la Parchetul General, Kovesi la DNA.
- Despre argumentele în faţa Comisiei Europene care a cerut o procedură transparentă pentru numiri: Dacă propunerile erau pentru oameni aduşi din ţară, pe care nu-i cunoştea nimeni, puteam spune că e o procedură fără transparenţă. Aici discutăm de Codruţ Olaru, Laura Kovesi... N-am respins pe niciunul dintre cei doi pentru incompetenţă. Nu văd unde e lipsa de transparenţă.
- Eu discut cu legile României. V-aş da o atenţionare - ca să adaugi la lege, trebuie să-ţi asumi un act normativ. Partea de spectacol poate fi organizată în altă parte.
- Este Morar acum şef al Parchetului General? Nu mă pot pronunţa... Nu sunt jurist. Am văzut controversa CSM-Guvern, probabil că o acţiune în constatare pentru clarificarea legii la CCR ar fi necesară pentru că desemnarea procurorului general adjunct e un atribut al preşedintelui. Nu spun că acţiunea CSM e ilegală, dar s-ar putea ca legea să fie neconstituţională.
- Cred că premierul a apreciat activitatea lui Kovesi. Ponta e procuror. Eu îmi dau seama ce înseamnă un sistem în care, din 24 de funcţii de conducere, 21 sunt vacante cu procurori cu delegaţie. Vârful acestei piramide e detaşat. E un sistem care are structura de conducere interimară.
- Ponta m-a sunat să-mi spună că Pivniceru a demisionat şi dacă sunt de acord cu desemnarea lui ca interimar. I-am spus că da. Asta e tot.
***
Premierul Victor Ponta i-a propus marţi pe Laura Codruţa Kovesi şef la DNA şi pe Tiberiu Niţu la conducerea Parchetului General, iar pe Alina Bica - la şefia DIICOT.
Decizia a survenit după ce Victor Ponta a anunţat marţi că procedura numirii procurorilor şefi va fi derulată de viitorul ministru al Justiţiei, pe care urmau să-l nominalizeze miercuri liberalii.