Chiţoiu: Impozitul plătit de producătorii agricoli persoane fizice va fi simplificat

Daniel Chiţoiu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
21.01.2013

Guvernul va discuta în şedinţa de marţi simplificarea modalităţii de impozitare a agricultorilor persoane fizice, astfel că "pe noul sistem de impozitare se impozitează o normă de venit net anual", a declarat luni ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

"Este vorba despre o simplificare şi o reducere a impozitării producătorilor agricoli persoane fizice şi asociaţi, în sensul că pe noul sistem de impozitare se impozitează o normă de venit net anual. Din venitul brut se scad cheltuielile şi se obţine un venit net şi, asupra acestui venit net, se aplică un impozit de 16% şi o cotă de 5,5% pentru contribuţiile la fondul de sănătate. Suma totală obţinută este sub 2% ca impozit pe cifra de afaceri, cum este impozitarea actuală pentru societăţile comerciale, pentru societăţile care arendează terenuri. Este o măsură simplificată de declarare şi de plată a acestui impozit de către peste 670.000 de agricultori persoane fizice, care vor deveni contribuabili la Fondul Naţional de Asigurări Sănătate. Atunci, vor putea să beneficieze şi de servicii de sănătate ca şi contributori, nu ca în prezent: beneficiază de servicii de sănătate şi aceştia nu contribuie la acest fond", a menţionat Chiţoiu.

El a subliniat că acest sistem de impozitare "are rolul de a reduce semnificativ evaziunea şi frauda fiscală din domeniul producţiei agricole". "Noi am propus un sistem de impozitare redus, aşa cum vă spuneam, la jumătate, iar modul de declarare şi de plată se face împreună de un agent fiscal la sediul APIA şi, acolo, se declară şi se reţine impozitul din veniturile reţinute de la aceşti agricultori sub formă de subvenţie", a mai spus Chiţoiu.

La rândul său, Daniel Constantin, a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Agriculturii este interesat ca, pentru dezvoltarea agriculturii, nivelul de impozitare în agricultură să fie cât mai redus.

"Din acest punct de vedere, schimbarea modului de impozitare a persoanelor fizice îmi garantează şi mie, ca ministru al Agriculturii, ca persoana fizică care lucrează în agricultură, indiferent de forma şi exploataţia pe care o deţine, că este impozitat mai puţin decât până acum - şi asta este foarte important, mai ales ca perspectivă", a spus Constantin.

El a subliniat că, în felul acesta, sunt asigurate venituri mai mari la bugetul de stat. "Prin mărirea bazei de impozitare putem să avem oarecum o garanţie că putem trece în faza a doua, la o reducere la un moment dat a TVA-ului la anumite tipuri de produse. Prin faptul că avem o reducere a taxării în agricultură, cred că putem vorbi despre dezvoltarea agriculurii în continuare şi, din punct de vedere al Ministerului Finanţelor, vor fi încasări mai mari la bugetul de stat", a mai spus ministrul Agriculturii.

El a explicat că, la cereale, agriculorii care au până în două hectare, sunt scutiţi de orice formă de impozitare. "Cei care au peste două hectare, dacă până acum plăteau 214 lei pe hectar, acum plătesc numai 96 lei pe hectar. La cartofi, dacă până acum impozitul pe care îl plăteau: de 5,5% contribuţii de sănătate şi acel 2% se ridica la 1.266 lei, propunerea pentru noul impozit este de 750 lei, mult mai mic. La persoanele juridice nu se schimbă nimic", a mai spus Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor