Chiţoiu cere Parlamentului să clarifice pentru CE numirea membrilor ANRE acuzată de netransparenţă
alte articole
Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, i-a scris ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, că din informaţiile pe care le deţine, procesul de numire a membrilor ANRE s-a făcut netrasparent şi neconcurenţial, răspunsul liberalului fiind că Parlamentul e cel care răspunde de acest proces.
Oficialul european îşi exprimă "adânca preocupare" faţă de numirea membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE.
"Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că procesul de numire a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE se pare că a fost îndeplinit într-o manieră netransparentă şi neconcurenţială. Înfiinţarea unor autorităţi nationale de reglementare puternice şi independente în toate statele membre reprezintă o componentă centrală a realizării pieţei interne de energie. Fără un arbitru puternic şi independent, piaţa deschisă a României nu va funcţiona, iar România nu va putea să-şi joace pe deplin rolul de piaţă energetică internă a UE care este competitivă şi bine integrată. În această privinţă, vă rog să îmi permiteţi să-mi exprim adânca preocupare faţă de maniera în care se pare că a fost selectat Comitetul de Reglementare al ANRE", spune Oettinger în scrisoarea din 5 noiembrie.
"După informaţiile pe care le deţin, anunţurile pentru posturile vacante nu au fost puternic mediatizate într-o manieră corespunzatoare pentru astfel de funcţii, criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent. Consider că o precondiţie pentru a avea a Autoritate de reglementare puternică şi independentă este ca procesul de selectare pentru cadrele de conducere să fie credibil şi întru-totul transparent pentru ca să atragă cei mai buni candidaţi posibili, cu experienţa necesară", adaugă comisarul pe energie.
Oettinger îi cere lui Chiţoiu să dea "de urgenţă" atenţie acestei situaţii. "Permiteţi-mi să vă încurajez, dle ministru, sa acordaţi de urgenţă atenţie acestei situaţii pentu ca să vă asiguraţi că numirea Comitetului de Reglementare al ANRE se face într-o manieră care salvgardează competenţa şi independenţa necesare membrilor săi li îndeplineşte întru totul prevederile celui de-al Treilea Pachet legislativ în energie al Comitetului de Reglementare al UE şi protejează compentenţele şi independenţa viitoarelor reglementări ale ANRE", conchide oficialul CE.
Chiţoiu i-a răspuns lui Oettinger că numirea membrilor ANRE s-a făcut "exclusiv" de Parlament şi le-a cerut şefilor celor două Camere să-l informeze pe oficialul european în legătură cu procedura desfăşurată. "Numirea membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE s-a făcut exclusiv de către Parlamentul României. Imediat ce am primit scrisoarea dumneavoastră am adus-o la cunoştinta ambilor preşedinti ai camerelor sugerându-le să vă informeze împreună asupra punctului de vedere al Parlamentului în ceea ce priveşte aspectele care preocupă Comisia Europeană", se arată în scrisoarea lu Chiţoiu din 26 noiembrie.
"Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră că pentru asigurarea funcţionarii adecvate a pieţei de energie, un rol major îi aparţine ANRE, ale cărei responsabilităţi trebuie să fie îndeplinite de un personal calificat, independent de orice alte interese", adaugă ministrul liberal în scrisoarea către comisarul european pe energie.
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a validat la 23 octombrie cei şapte membri ai Comitetului de Reglementare al ANRE în frunte cu Nicolae Havrileţ.